Viceprim-ministrul Turciei: ''Nu vom recunoaşte diplomele absolvenţilor de la şcolile lui Gulen din România''

Viceprim-ministrul Turciei, Veysi Kaynak, a declarat, joi seara, la Constanţa, că diplomele absolvenţilor din şcolile acestea nu vor fi recunoscute în Turcia şi că Ankara a anulat diplomele profesorilor care predau aici, relatează Hotnews.
Viceprim-ministrul Turciei, Veysi Kaynak, şi ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, la Bucureşti
Viceprim-ministrul Turciei, Veysi Kaynak, şi ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, la Bucureşti (MAE)

Aflat joi seara la Constanţa, unde a susţinut o conferinţă de presă despre ultimele evoluţii legate de situaţia din Turcia şi posibilităţile de colaborare dintre România şi ţara sa, Veysi Kaynak a vorbit despre solicitarea făcută către statele în care funcţionează şcoli Gulen de închidere a acestora. El a afirmat că nu se doreşte amestecul în treburile interne ale ţărilor respective, fiind mai degrabă un avertisment, un ''sfat prietenesc''.

''Nu ne amestecăm în treburile interne ale unei ţări. Bineînţeles că liderii ţărilor respective acţionează conform Constituţiei şi legilor lor. Dar am simţit nevoia prietenească să-i avertizăm pe oameni din ţări prietene şi aliate, pe care îi considerăm ca fraţii noştri. Ţinem să îi avertizăm despre cât de riscantă este această organizaţie. Organizaţia menţionată are şi în România diverse fundaţii sau asociaţii. În întâlnirile avute, astăzi, am menţionat acest lucru. În limba turcă noi folosim des un proverb: Noi am avut de suferit să nu aveţi şi voi! Pentru că noi am simţit pe pielea noastră ce s-a întâmplat, pentru că democraţia, statul nostru a fost atacat, vrem să avertizăm să nu se întâmple acelaşi lucru şi cu statele noastre prietene'', a mai spus Kaynak.

Vicepremierul turc s-a arătat mulţumit de faptul că ''în ţările în care există aceste şcoli s-au luat măsuri, o parte au închis aceste şcoli, iar în alte ţări, mai întâi cetăţenii noştri şi apoi cetăţenii ţărilor respective şi-au luat copiii de la şcolile menţionate şi i-au mutat la şcolile de stat''. ''Cu bucurie pot să menţionez că atât în Ungaria, cât şi în România, cetăţenii noştri, fraţii noştri turci şi-au mutat copiii de la aceste şcoli'', a adăugat Kaynak.

El a arătat că săptămâna trecută autorităţile turce au luat decizia prin care diplomele absolvenţilor acestor şcoli nu vor fi recunoscute în Turcia, iar diplomele profesorilor care predau în aceste şcoli au fost anulate.

"Există astfel de şcoli în peste 160 de ţări, iar diplomele elevilor care învaţă aici nu vor fi recunoscute în Turcia. Diplomele a 22.000 de profesori care aparţin acestei grupări au fost anulate în Turcia şi, de asemenea, profesorii care activează în străinătate şi diplomele lor vor fi anulate, nu vor mai avea dreptul de practică", a concluzionat Kaynak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne