Vicepreşedintele SUA critică dur Uniunea, respinge apelurile Angelei Merkel de cooperare cu Rusia

Vicepreşedintele american Mike Pence
Vicepreşedintele american Mike Pence (Ethan Miller/Getty Images)

La Conferinţa de Securitate care se desfăşoară weekendul acesta la München, vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a mustrat poziţiile europene în dosarul iranian şi venezuelean, într-un nou atac asupra aliaţilor tradiţionali ai Washingtonului, respingând un apel al cancelarului german de a include Rusia în eforturile de cooperare globală.

În discursurile şi în discuţiile private de la Conferinţa de Securitate de la München, Pence şi cancelarul Angela Merkel au schiţat puncte de vedere diferite asupra modului în care Occidentul ar trebui să abordeze crizele mondiale.

"America este mai puternică decât oricând şi conduce încă o dată pe scena mondială", a declarat Pence pentru oficialii europeni şi asiatici de la München, prezentând cazurile Afganistanului şi Coreei de Nord ca pe nişte succese ale politicii externe americane şi solicitând sprijinul aliaţilor americani.

"America nu înseamnă America în primul rând", a spus el, salutând rezultatele obţinute de administraţia Trump ca "remarcabile" şi "extraordinare" şi chemând UE să urmeze Washingtonul, să renunţe la acordul nuclear din Iran şi să-l recunoască pe Juan Guaido ca preşedinte al Venezuelei.

Liderii europeni sunt exasperaţi de retorica lui Trump, pe care o consideră incoerentă şi derapantă, invocând decizia sa de a ieşi din acordul nuclear din 2015 cu Iranul prin denunţarea unui acord de control al armelor care ar fi împiedicat Teheranul să dezvolte bomba nucleară.

Dar Pence - care săptămâna trecută a acuzat Marea Britanie, Germania şi Franţa de subminarea sancţiunilor SUA asupra Iranului - şi-a repetat cererea ca membrele Uniunii să se retragă din acord.

"A sosit timpul ca partenerii noştri europeni să se retragă din acordul nuclear dezastruos cu Iranul", a spus el, punând presiune mai târziu pe Merkel în discuţiile bilaterale.

El a reiterat, de asemenea, opoziţia Washingtonului faţă de proiectul Nord Stream 2 în construcţie dintre Rusia şi Germania sub Marea Baltică. "Nu putem întări Occidentul devenind dependenţi de Est", a afirmat Pence.

Merkel, care apără deciziile de parteneriat cu Rusia în domeniul energetic, a afirmat că nu este rezonabil să se presupună că Rusia ar putea deveni furnizor de energie nesigur.

Vorbind în faţa lui Pence, Merkel a pus la îndoială dacă decizia SUA de a părăsi acordul nuclear cu Iranul şi noua retragere americană din Siria a fost cea mai bună cale de a aborda Teheranul în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe