Stoltenberg la Casa Albă. Trump insistă ca aliaţii NATO să-şi mărească cheltuielile cu apărarea

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg discută cu reporterii la Casa Albă, în Washington D.C., 2 aprilie 2019 (Chip Somodevilla/Getty Images)
Andrei Popescu
03.04.2019

În cadrul unei vizite efectuate marţi la Casa Albă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a mulţumit preşedintelui Donald Trump pentru “angajamentul său puternic” faţă de alianţa militară, iar liderul american a insistat asupra cerinţei ca aliaţii să plătească mai mult pentru propria apărare, potrivit RFE/RL.

De asemenea, Trump i-a declarat lui Stoltenberg că speră să se îmbunătăţească relaţiile Statelor Unite cu Rusia.

Preşedintele american a subliniat faptul că Occidentul a făcut progrese mari în Afganistan, deşi a etichetat războiul care a durat 18 ani ca fiind “regretabil” şi “ridicol”.

Stoltenberg, care se află la Washington pentru a marca, joi, cea de-a 70-a aniversare a semnării tratatului alianţei militare vestice, a precizat că apelul lui Trump de a împărţi povara între membrii NATO a dus la creşterea cheltuielilor în domeniul apărării în cadrul alianţei.

Trump a insistat ca nivelul cheltuielilor cu apărarea să ajungă la 2% din PIB-ul fiecărui aliat.

“NATO este o alianţă puternică, dar pentru a rămâne aşa trebuie să fim corecţi. Şi, prin urmare, aliaţii trebuie să investească mai mult în apărare”, a precizat Stoltenberg.

Trump a menţionat că Germania, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA, nu a reuşit să îşi respecte promisiunile privind cheltuielile cu apărarea.

“Ei nu plătesc cât ar trebui să plătească. Ei plătesc aproape 1%, dar ar trebui să plătească 2% [din PIB]”, a adăugat liderul american.

Armata americană protejează Europa, a afirmat Trump, adăugând că “noi protejăm ţări care au profitat de Statele Unite”.

De asemenea, Trump a mai declarat că doreşte o relaţie mai bună cu Moscova.

Relaţia dintre Rusia şi Occident s-a deteriorat mult din cauza unor probleme precum anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi sprijinul ruşilor pentru militanţii separatişti din estul Ucrainei, conflictul din regiune provocând aproximativ 13.000 de morţi de la izbucnirea sa în aprilie 2014.

Luând cuvântul în 1 aprilie, în Bruxelles, Stoltenberg a declarat că, în timpul discuţiilor NATO din 4 aprilie, se aşteaptă ca miniştrii să convină asupra unor noi măsuri de îmbunătăţire a percepţiei privind situaţia din regiunea [Mării Negre] şi amplificarea sprijinului acordat de NATO Georgiei şi Ucrainei.

El a mai precizat că alianţa va discuta despre “următorii paşi” ca răspuns la încălcarea în mod continuu de către Rusia a acordului major privind controlul armelor încheiat în perioada Războiului Rece, făcând referire la Tratatul INF care, este primul acord de acest gen care a eliminat o întreagă clasă de rachete. De fapt, tratatul a interzis Statelor Unite şi Rusiei să dezvolte, să producă şi să desfăşoare rachete de croazieră sau balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor