Vicepreşedintele CE Viviane Reding se întâlneşte cu cetăţenii la Salonic, în Grecia

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
22.03.2013

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Viviane Reding se va afla vineri la Salonic, în Grecia, pentru o dezbatere la care vor participa peste 500 de cetăţeni, au anunţat joi reprezentanţii instituţiei.

Potrivit sursei citate, membrii CE se deplasează în diferite oraşe europene pentru a discuta cu cetăţenii, ca să afle care sunt preocupările şi speranţele lor pentru viitor, întrucât dezbaterea cu privire la viitorul Europei şi consecinţele crizei economice ia amploare.

„Mă duc la Salonic ca să-i ascult pe cetăţeni şi să am un dialog direct cu ei. Trebuie să existe mai multe discuţii cu poporul grec — şi nu doar despre el”, a declarat vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie. „Mă duc în Grecia în calitate de prieten. Şi prietenii trebuie să fie sinceri: nu există nicio alternativă la reformele dificile. Ele sunt necesare pentru a garanta faptul că generaţiile viitoare nu vor trebui să plătească pentru greşelile făcute de generaţiile trecute. UE este alături de Grecia în acest proces dificil”, a mai spus Reding.

Dezbaterea va avea loc la Centrul de conferinţe de la Salonic („Velidio”). Salonic este al doilea oraş ca mărime din Grecia, după Atena, şi unul dintre cele mai importante centre universitare din Europa de sud-est, găzduind cea mai mare populaţie studenţească din ţară.

Criza economică şi impactul acesteia asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor, drepturilor cetăţenilor UE şi viitorului Uniunii vor fi temele principale ale dezbaterii dintre vicepreşedintele Reding şi cetăţeni. Evenimentul va fi deschis de Reding şi Yiannis Boutaris, primarul oraşului Salonic. De asemenea, la dezbatere vor participa şi trei dintre reprezentanţii Greciei în Parlamentul European: Chrysoula Paliadeli, Ioannis Tsoukalas şi Theodoros Skylakakis.

Evenimentul poate fi urmărit în direct prin web stream. Cetăţenii din întreaga Europă pot participa, de asemenea, prin Twitter.

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetăţenilor (IP(13/2), un an dedicat cetăţenilor şi drepturilor acestora. În 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetăţeniei europene şi mai rămâne un an până la desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, în 2014. Pe tot parcursul anului, membri ai Comisiei vor organiza dezbateri cu cetăţenii despre aşteptările acestora privind viitorul, în cadrul unor dialoguri cu cetăţenii (reuniuni publice) desfăşurate în întreaga Uniune Europeană.

Vicepreşedintele Reding a susţinut deja dezbateri la Cádiz (Spania), la Graz (Austria), la Berlin (Germania), la Dublin (Irlanda) şi la Coimbra (Portugalia). Comisarul Andor a organizat o dezbatere la Napoli (Italia), comisarul Malmström a participat la dialoguri cu cetăţenii la Göteborg (Suedia) şi Torino (Italia), iar vicepreşedintele Tajani a discutat cu cetăţenii la Roma (Italia). Multe alte dialoguri vor fi organizate în întreaga Uniune Europeană în cursul anului 2013, politicieni de la nivel european, naţional şi local urmând să poarte dezbateri cu cetăţeni din toate straturile sociale.

Punctele de vedere exprimate de cetăţeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor în vederea unei viitoare reforme a UE. Unul din principalele obiective ale dialogurilor va fi pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.

De asemenea, în paralel cu aceste dialoguri, Comisia ia măsuri pentru a consolida legitimitatea democratică a alegerilor europene. La începutul lunii martie, Comisia a invitat partidele politice să desemneze candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Comisiei. Comisia ar dori să asiste la o adevărată dezbatere europeană, în care partidele politice europene să ducă o campanie bazată pe un program clar privind viziunea lor pentru viitorul Europei.

Între timp, Comisia Europeană depune, de asemenea, eforturi pentru a elimina obstacolele cu care se confruntă cetăţenii. Raportul privind cetăţenia UE în 2010 a prezentat 25 de măsuri concrete pentru eliminarea obstacolelor rămase care îi împiedică pe cetăţenii europeni să-şi exercite dreptul la libera circulaţie în UE. Una dintre acestea vizează creşterea gradului de informare a persoanelor în ceea ce priveşte statutul lor de cetăţeni ai UE, drepturile de care beneficiază şi semnificaţia acestor drepturi pentru viaţa lor de zi cu zi.

În cursul Anului european al cetăţenilor, în jurul datei de 9 mai 2013, Comisia va publica un al doilea raport privind cetăţenia UE, care va face bilanţul celor 25 de măsuri prezentate în 2010 şi va propune 12 noi măsuri concrete pentru a răspunde problemelor cu care cetăţenii UE continuă să se confrunte. Chestiunile identificate în cadrul consultării publice on-line şi în cursul dialogurilor vor fi utilizate în acest raport şi vor servi la elaborarea politicii în materie de cetăţenie a Comisiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor