Vicepremierul rus, aflat în vizită la Tiraspol, şi-a reluat ameninţările la adresa Moldovei
alte articole
Vicepremierul rus, aflat în vizită la Tiraspol, şi-a reluat ameninţările la adresa Moldovei. Rogozin a spus că Moldova ar putea pierde Transnistria dacă semnează acordurile cu UE. Oficialul a declarat că Uniunea Europeană nu are nevoie de Republica Moldova şi negocierile privind integrarea europeană constituie război geo-politic împotriva Rusiei.
El a mai spus că niciun stat nu a intrat în Uniunea Europeană fără să fie membru NATO şi a atenţionat autorităţile moldovene să nu facă mişcări bruşte în acest sens. "Dacă Republica Moldova va face o alianţă militară cu România, despre ce fel de menţinere a păcii la Nistru poate fi vorba? Dacă intraţi în NATO, vă zic la revedere. Singuri vă veţi semna verdictul, aşa cum a făcut Saakaşvili", a declarat Dmitri Rogozin.
Rogozin a reamintit faptul că ex-premierul Vlad Filat a declarat anterior că deschiderea consulatului rus la Tiraspol este posibilă, aşa că Rusia aşteaptă ca autorităţile moldovene să se ţină de cuvânt.
Anterior, vicepremeirul rus Dmitri Rogozin a sugerat, după întrevederea cu premierul Iurie Leancă şi viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, că Moldova ar putea rămâne fără gaze ruseşti, dacă semnează la Vilnius acordul de asociere:
«V-aţi întrebat vreodată de ce Rusia are un comportament mai civilizat în raport cu R. Moldova comparativ cu Ucraina? Şi asta în condiţiile în care noi ca stat am declarat tranşant poziţia şi cursul european asumat, iar Ucraina încă mai oscilează la acest capitol. Răspunsul e cât se poate de simplu: în cazul Ucrainei (şi Belarusului) sunt aplicate metode şantajabile tradiţionale care lovesc doar în economia ţării. »
Semnarea acordului cu Uniunea Europeană poate aduce prejudicii grave Moldovei, Rusia mai poate întreprinde acţiuni precum:
1. Recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene
2. Închiderea robinetului la gazele naturale
3. Introducerea sistemului de vize pentru cetăţenii moldoveni (va lovi dur în peste 240.000 familii)
4. Blocarea sau înăsprirea importurilor moldoveneşti.
Cel puţin o acţiune din cele enumerate mai sus va lovi dur în Moldova, iar toate 4 la pachet ne poate desfiinţa ca stat.
După ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ameninţat Republica Moldova că ar putea rămâne fără gaze la iarnă, după Summit-ul de la Vilnius, din această toamnă, premierul Iurie Leancă se lansează cu laude în adresa Rusiei.
„Premierul Iurie Leancă apreciază înalt poziţia oficială a Federaţiei Ruse privind respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, anunţă un comunicat al Guvernului. La rândul său, vicepremierul rus s-a arătat interesat în ce măsură Summitul de la Vilnius va afecta regiunea din stânga Nistrului.
„Nu purtăm negocieri ascunse de ochii celor de la Tiraspol, dorim ca Zona Economică Liberă cu UE să includă ambele maluri ale Nistrului, astfel încât să aibă de câştigat toţi cetăţenii Republicii Moldova”, a explicat Leancă emisarului rus.