Viceministrul Andrei Popov a participat la Consiliul Miniştrilor Afacerilor Externe al Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră

Tatiana Chiriac
27.06.2012

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, dl Andrei Popov, a participat la 26 iunie, la sesiunea specială a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN). Reuniunea precede Summit-ul care marchează a 20-a aniversare a OCEMN, care s-a desfăşurat tot la Istanbul, în a doua jumătate a zilei.

Consiliul Ministerial a aprobat Agenda Economică a OCEMN, document care stabileşte priorităţile de cooperare a statelor membre pe un termen lung.

Potrivit serviciului de presă al MAEIE în discursul său, viceministrul moldovean a expus viziunea Republicii Moldova referitoare la perspectivele de cooperare în cadrul organizaţiei şi mecanismele de realizare a interacţiunii dintre statele membre ale OCEMN. Totodată, Popov a accentuat importanţa proiectelor concrete ale OCEMN, care pot contribui la creşterea vizibilităţii Organizaţiei, în special în domeniul transportului, energiei şi mediului înconjurător precum şi necesitatea consolidării interacţiunii dintre OCEMN şi Uniunea Europeană.

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene a adus mulţumiri statelor membre ale OCEMN pentru recenta decizie de a susţine candidatura lui Victor Ţvircun, propusă de Republica Moldova, la funcţia de Secretar General al Secretariatului OCEMN.

Menţionăm că OCEMN este cea mai veche formă de cooperare în regiunea Mării Negre. Bazele ei au fost puse în 1992, când liderii din 11 state Turcia, România, Bulgaria, F. Rusă, Ucraina, R. Moldova, Albania, Georgia, Azerbaijan, Armenia şi Grecia, au semnat, la Istanbul, „Declaraţia de la Bosfor”.

Iniţiativa structurii aparţine Turciei, iar cele 11 state care au semnat Declaraţia din 1992 sunt state fondatoare. Serbia s-a alăturat în 2001. Sediul Secretariatului Permanent Internaţional OCEMN este la Istanbul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor