S.U.A. indeamna natiunile arabe precaute sa ameninte Iranul cu izolarea

Secretarul de Stat al S.U.A., Condoleezza Rice a indemnat vineri natiunile arabe precaute sa ameninte Iranul cu izolarea daca nu cedeaza presiunii internationale de a opri programele sale nucleare suspectate de a fi utilizate pentru crearea de arme.
Secretarul de Stat al S.U.A., Condoleezza Rice marturiseste in fata Comitetului Relatiilor Externe al Senatului la Capitol Hill in Washington, D.C. Rice a spus ca prin reluarea activitatilor de imbogatire a uraniului pentru combustibil nuclear, Iranul “sfideaza deschis” comunitatea internationala. (Joshua Roberts / Getty Images)
Epoch Times România
20.02.2006

WASHINGTON — Secretarul de Stat al S.U.A., Condoleezza Rice a indemnat vineri natiunile arabe precaute sa ameninte Iranul cu izolarea daca nu cedeaza presiunii internationale de a opri programele sale nucleare suspectate de a fi utilizate pentru crearea de arme.

Apelul ei catre vecinii Iranului a venit inainte ca ea sa viziteze Egiptul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite saptamana viitoare, pentru a le determina sa se alature campaniei americane impotriva Iranului, care a primit suport tot mai mare din partea Europei, Rusiei si Chinei.

“Eu sper ca acele state care sunt ingrijorate de acest lucru … sunt pregatite sa spuna iranienilor: ‘Veti fi izolati si de noi daca continuati sa mergeti pe acest drum,’” a declarat Rice intr-un interviu.

“Acum exista o obligatie sa le facem cunoscut iranieilor in mod foarte clar ca aceasta izolare va fi completa,” a adaugat ea.

De asemenea Rice a subliniat ingrijorarea Statelor Unite ca Iranul destabilizeaza regiunea prin sustinerea grupurilor militante din Irak, Liban si teritoriile palestiniene.

Guvernele arabe si-au exprimat ingrijorarea fata de ambitiile nucleare ale Iranului.

Dar, in general, ele au retineri in a sustine explicit orice masura a Statelor Unite, atunci cand multi oameni din regiune sunt suparati pe ceea ce ei considera masuri americane anti-musulmane datorita razboiului din Irak si percepute ca atitudini pro-israeliene si anti- palestiniene.

Guvernele sovaiesc in a sustine presiunea americana impotriva altui stat vecin.

“Cele mai multe tari din Golf nu trebuie sa fie convinse ca un Iran nuclear este o amenitare pentru ei,” a spus Jon Alterman, membru al Centrului de Studii Strategice si Internationale. “Dar ei se intreaba daca leacul este mai rau decat boala.”

Armata sustine diplomatia

Statele Unite a cautat sa eliminile temerile ca in spatele diplomatiei sale se afla planificate lovituri militare asupra republicii islamice.

“Eu cred ca comunitatea internationala are foarte, foarte multe mijloace diplomatice, economice pentru a influenta Iranul,” a spus generalul corpului marin, Peter Pace. “Nu doar Statele Unite, ci intreaga comunitate internationala poate influenta modul in care se comporta Iranul.”

“Din punctul meu de vedere ne aflam foarte departe de a avea nevoie de o alternativa militara,” a adaugat el.

Rice a subliniat ca presiunea diplomatica internationala va preveni exista unui Iran armat nuclear. Desi Iranul spune ca programele sale sunt pasnice, el nu a reusit de ani de zile sa alunge suspiciunile vestului ca urmareste crearea unei bombe atomice.

“Eu cred ca ei vor ramane fara timp deoarece lumea va deveni tot mai insistenta, masurile vor deveni tot mai dure si nu cred ca Iranul este un stat care isi poate permite o izolare reala,” a spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor