Veşti bune pentru românii care iau bani de la IFN-uri: Vor scădea ratele maxime pentru creditele de consum
Începând cu data de 11 noiembrie, scad ratele maxime pentru creditele de consum, dar şi o serie de schimbări care vizează creditele ipotecare. Măsurile sunt prevăzute într-o lege iniţiată de senatorul PSD Daniel Zamfir şi sunt destinate să protejeze cetăţenii împotriva practicilor abuzive atunci când accesează credite de la Instituţiile Financiare Nebancare (IFN).
Potrivit noii legi, suma totală rambursată de cei care iau un credit nu va mai putea depăşi dublul sumei împrumutate. Până acum, existau IFN-uri care practicau dobânzi şi de peste 1000%, care presupuneau returnarea unor sume de zeci de ori mai mari decât valoarea creditului. Noul cadru legislativ se aplică pentru împrumuturile de consum de până în 25.000 de lei, dar are prevederi care vizează şi creditele de alt tip, cum ar fi cele ipotecare, relatează Ziare.com.
Legea prevede că nicio dobândă penalizatoare sau altă clauză contractuală nu poate obliga beneficiarul creditului să plătească mai mult decât dublul sumei încasate.
Această lege se va aplica inclusiv pentru creditele care sunt în derulare, iar cei care au luat credite de la astfel de instituţii financiare şi au clauze şi dobânzi abuzive vor scăpa de ele.
În cazul celor de maximum 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi, la cele de 5.000-10.000 nu poate depăşi 0,8% pe zi, iar la cele de 10.000-25.000 lei, maximum 0,6% pe zi.
Conform site-ului citat, noua lege are impact şi asupra creditelor bancare. Pentru creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare, dobânda anuală efectivă (DAE) nu poate depăşi cu mai mult de 8% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, iar în cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.