Versiunea afgană a masacrului de la Zangabad: 'A fost o răzbunare'

Locuitori ai satului afgan unde a avut masacrul celor 16 civili au relatat ziarului ABC cum s-au petrecut faptele, notează luni ziarul spaniol.
(photos.com)
Epoch Times România
19.03.2012

Locuitori ai satului afgan unde a avut masacrul celor 16 civili au relatat ziarului ABC cum s-au petrecut faptele, notează luni ziarul spaniol. Potrivit SUA, un subofiţer american a ucis 16 civili afgani, între care 9 copii. Cei cinci lideri tribali, care conduc delegaţia de 30 de persoane venită de la Kandahar pentru a vorbi cu preşedintele ţării, Hamid Karzai, au fost primiţi într-o casă de oaspeţi din centrul capitalei Kabul. 'Nu am venit să cerem nimic, vrem doar să se afle adevărul şi ca cei vinovaţi să fie pedepsiţi', a spus Hajji Fazul Mohamed, liderul Consiliului local al Panjwai, din provincia Kandahar, unde cei 16 civili se presupune că au fost seceraţi de gloanţele militarului american.

Întâlnirea cu preşedintele a durat trei ore iar şedinţa va continua şi luni, 'pentru că rămân multe probleme de discutat', asigură Fazul Mohamed, indignat de decizia Washingtonului de a-l evacua din Afganistan pe presupusul autor al masacrului, 'deşi ştim că este opera unui grup şi nu un act individual'. Numele celui vinovat a fost făcut public: Robert Bales. Militarul american a fost transferat de la o bază americană din Kuweit în SUA, iar avocatul său a apărut deja la Seattle în faţa mass-mediei pentru a infirma că ar avea probleme cu soţia ori cu alcoolul. Avocatul a încercat să-l apere pe acuzat, argumentând un atac în ajunul masacrului asupra unui convoi militar în apropiere de bază. Fazul Mohamed susţine faptele, dar insistă asupra actului nediscriminat al răzbunării: 'Au fost victimele unui IED (dispozitiv explozibil artizanal) detonat la trei kilometri de Zangabad, într-un loc numit Makwan. Atunci au scos toţi oamenii din casă şi au ameninţat că îi vor ucide dacă se va repeta', asigură Fazul Mohamed. Şi au îndeplinit ameninţarea fără a mai aştepta încă o zi.

Armata americană a intrat în Zangabad în octombrie 2010 şi şi-a instalat cartierul în centrul satului. 'De atunci au început problemele. Suntem afectaţi de prezenţa grupurilor talibane şi a luptelor sporadice. Apoi suntem acuzaţi de colaborare, ceea ce nu este adevărat. Suntem prinşi la mijloc într-un război', deplânge Nour Mohamed, un reprezentant al autorităţilor din Panjwai şi unul din martori. 'M-au trezit nişte împuşcături duminică la 1.30 noaptea, care au răsunat până dimineaţa. Zona a fost de survolată de un elicopter. Întregul sat era iluminat ca ziua. La trei dimineaţa s-au liniştit şi am putut să ne strângem morţii şi să ducem răniţii la un spital din Kandahar', spune bătrânul care contrazice versiunea oficială a SUA, că un singur militar ar fi implicat.

'Toţi de aici am luptat împotriva ruşilor, corp la corp, ei nu îşi ascundeau feţele. Americanii spun că au venit ca prieteni ca să ne ajute, dar mint. În aceşti 11 ani au făcut mai mulţi morţi decât toate distrugerile ruşilor', spune Nour Mohamed susţinut de ceilalţi veterani ai războiului sfânt. Au trecut aproape trei decenii, dar nu au uitat cum se luptă: 'când afganii se vor sătura de promisiuni nerespectate va avea loc o mare rebeliune naţională care va pune capăt ocupaţiei', avertizează el. După cele trei ore de reuniune, intervine o mare tăcere în care este anunţată prăbuşirea elicopterului turc în afara capitalei Kabul. Cel puţin 12 militari ai NATO şi doi copii şi-au pierdut viaţa. Bătrânii rămân împietriţi în mantiile lor lungi şi turbanele negre, s-au obişnuit să trăiască cu durerea.

Delegaţia face parte din tribul Popalzai, la care aparţine şi Karzai, care nu şi-a ascuns furia şi a spus că 's-a mers deja prea departe: s-a ajuns la capătul răbdării'. Au fost ultimele cuvinte înainte de mesajul trimis şefului Pentagonului Leon Panetta, privind replierea trupelor internaţionale din zonele rurale înainte de data prevăzută. Preşedintele a acuzat şi lipsa de cooperare a anchetatorilor americani, care în niciun moment nu le-a permis colegilor afgani accesul la principalul suspect. 'Există multe întrebări fără răspuns. Un singur om nu era capabil să facă aşa ceva. Într-o casă au ucis toţi membrii familiei care dormeau şi au dus apoi cadavrele într-o singură cameră, unde le-au dat foc'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor