Venezuela: Maduro, un sindicalist cu un picior în Palatul Miraflores
alte articole
Nicolas Maduro a urcat treptele Mişcării Revoluţionare Bolivariene ajungând să fie desemnat 'delfinul' lui Hugo Chavez şi candidat la garantarea continuităţii guvernului, notează luni ziarul El Pais.
Aşezat la stânga comandantului cu mâinile ascunse sub masa de şedinţe, Nicolas Maduro a făcut un gest care a fost un amestec de surpriză, oboseală şi teamă, când preşedintele Hugo Chávez i-a anunţat pe venezueleni că va fi noul locatar al palatului Miraflores. '[Maduro] este unul din liderii tineri cu cea mai mare capacitate de a continua, în caz că eu nu voi mai putea, în fruntea preşedinţiei republicii, conducând alături de popor şi punând pe primul plan interesele poporului şi destinele patriei', a spus Chavez în urmă cu un an şi jumătate, după ce a fost diagnosticat cu cancer şi după realegerea sa în octombrie pentru al patrulea mandat şi care acum întrezăreşte, pentru prima dată, posibilitatea morţii sale.
În afară de fraţii de Castro, de câteva rude şi de fostul fost vicepreşedinte Jaua, Maduro a ştiut de la început detaliile bolii liderului venezuelean care nu au fost dezvăluite opiniei publice. El a fost cel care a anunţat, în iunie 2011, că Chavez a fost operat de urgenţă şi tot el l-a însoţit pe preşedinte în zilele de spitalizare la Havana şi care şi-a asumat frâiele guvernării de când a fost numit vicepreşedinte, la 10 octombrie, la trei zile după realegerea lui Chavez.
Sunt mulţi cei ca Nicolás Maduro în 'chavismul' venezuelean. Mulţi care asemeni lui au militat în Liga Socialistă în anii 70, când au fost studenţi; care au fost lideri sindicali şi au făcut parte din Mişcarea Revoluţionară Bolivariană-200, celula de origine a Partidului Socialist Unit al Venezuelei şi care, atunci când Chavez a devenit preşedinte, au făcut parte din Adunarea Naţională Constituantă. De aceea există riscul ca cei care i se consideră egali, având aceeaşi experienţa sau vârstă - precum vicepreşedintele Elías Jaua sau preşedintele Parlamentului, Diosdado Cabello - să nu-i conteste autoritatea conferită.
Maduro are de partea lui toate acestea şi ceva în plus: el a fost şeful fracţiunii parlamentare a chavismului, preşedinte al Adunării Naţionale şi ministru de externe din 2006. A reuşit să se menţină într-un cabinet unde numele miniştrilor se schimbă în fiecare an şi mai ales a reuşit, dincolo de funcţiile sale, să stabilească o relaţie apropiată cu Chavez. Preşedintele l-a prezentat ca pr o persoană 'cu mână fermă', care are de partea sa inima poporului şi care prin 'inteligenţa şi recunoaşterea internaţională' ar putea continua 'revoluţia', când aceasta va rămâne fără liderul ei fundamental. Pe lângă favorurile comandantului, Maduro are şi 'binecuvântarea' fraţilor Castro, care i-au fost consilieri lui Chavez în etapele cele mai critice pe care le-a traversat guvernul său în ultimii 14 ani.
Maduro este şi un om de credinţă. Înainte de a deveni şef al diplomaţiei, în 2006, se ducea în India cu soţia sa, avocata chavistă Cilia Flores, pentru a asculta învăţămintele gurului Sathya Sai Baba. În puţinele luni când a fost preşedinte al Parlamentului, biroul său era plin de amulete: medalioane cu flori de lotus, rădăcini de aloe vera legate cu panglică roşie puse de soţia sa pentru 'a alunga vibraţiile negative', când ascensiunea lui Maduro începuse să trezească invidia colegilor săi. De-acum încolo va avea nevoie de talismane mai puternice.