Cancerul de care suferă Chavez a recidivat
Reapariţia tumorii canceroase în zona pelviană, pentru care preşedintele venezuelean Hugo Chavez a fost operat de două ori, este adevăratul motiv al plecării sale marţi la Havana, în al cărei Centru de Investigaţii Médicale şi Chirurgicale (Cimeq) ar putea fi supus unor noi sesiuni de chimioterapie. Preşedintele Chavez suferă de asemenea de o metastază a oaselor care îi produce dureri mari la femurul stâng şi din cauza cărora nu poate merge, informează surse ale serviciilor secrete care au avut acces la rapoartele medicale, notează joi ziarul ABC.
Deşi oficial deplasarea în Cuba a fost justificată prin supunerea sa la un tratament cu oxigenare hiperbarică - care nici măcar nu se foloseşte în tratarea cancerului - sursele asigură că este vorba de o recidivare a cancerului, detectată la examenul medical pe care Chavez şi l-a făcut la Havana imediat după alegerile din 7 octombrie. De atunci, aproape că nu a mai apărut în public. O nouă examinare va determina dacă va fi supus unor noi sesiuni de chimioterapie sau la alte acţiuni.
În linia finală a campaniei electorale, Chavez a refuzat să se supună altor examinări medicale, afirmă sursele, sub motivul că deja s-a vindecat şi a făcut apel la steroizi din abundenţă pentru a căpăta forţă şi a părea sănătos la mitinguri. Faptul că a renunţat la steroizi explică de ce faţa lui nu a mai fost atât de umflată în rarele apariţii ulterioare. În august, el a leşinat de două ori iar medicii au constatat că situaţia se deteriorează lent dar constant, iar curând nu se va mai putea ascunde starea lui în faţa venezuelenilor. Acest moment a venit: el nu a putut asista la învestirea noului ministru al apărării.
Pentru oxigenarea în camera hiperbarică ar fi putut rămâne în Venezuela: în ţară există această tehnologie (fratele său, Adán a prezentat astfel de camere 'de ultimă generaţie', în 2009 ca guvernator al statului Barinas). Pe de altă parte, este vorba de o tehnologie care se poate transporta şi putea fi instalată la clinica specială pusă la dispoziţie la reşedinţa sa din insula La Orchila. Ziarul oficial Granma din Cuba a informat că Chavez a ajuns 'dis de dimineaţă' în ţară pentru a continua tratamentul medical, care face parte din procesul de consolidare a sănătăţii sale. Nu există însă imagini nici de la plecarea din Caracas şi nici de la sosirea sa la Havana, faţă de dăţile anterioare, ceea ce împiedica confirmarea datei reale a vizitei sale. Autorităţile venezuelene s-au limitat să anunţe că preşedintele va lipsi pentru o perioadă 'nedeterminată'.
'Unde este Chavez?', se întreba miercuri liderul opoziţiei şi contracandidatul său la alegeri, Henrique Capriles. Acum se ştie: la Havana pentru a fi supus unei noi intervenţii. Preşedintele este absent de 10 zile din viaţa publică. Potrivit ziarului El Universal, în noiembrie el a asistat la şedintele de guvern doar opt ore. Absenţa lui a suscitat din nou îndoieli privind starea lui de sănătate, dar poziţia oficială este aceea că s-a retras pentru a nu-i 'eclipsa' pe candidaţii la alegerile regionale din 16 decembrie. Ochii tuturor se îndreaptă acum asupra succesorului său, fostul ministru de externe, Nicolás Maduro.
Fost şofer de autobuz, Maduro a fost numit vicepreşedinte pentru apropierea sa de Chavez cât timp a fost tratat de cancer. Potrivit legilor ţării, el asumă şefia statului în caz de absenţă a preşedintelui. În Constituţie se prevăd două cazuri: absenţă temporară, de până la 90 de zile cu prelungire de alte 90, şi absenţă totală, în caz de deces, abandon sau incapacitate medicală permanentă. Cel din urmă deschide calea alegerilor, cu o singură excepţie, dacă intervine în ultimii doi ani ai mandatului prezidenţial, situaţie în care vicepreşedintele ar completa perioada.