Guvernul R. Moldova a aprobat proiectele legilor bugetare pentru 2020 şi alte alocaţii sociale
alte articole
Guvernul de la Chişinău a aprobat miercuri, 27 noiembrie, proiectele bugetelor de stat pentru anul 2020, cel al politicii fiscale şi vamale. Proiectul bugetului de stat prevede venituri de peste 44 de miliarde de lei şi cheltuieli ce depăşesc 51 de miliarde de lei, deficitul bugetar depăşind 7 miliarde de lei.
Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, se estimează la 23,5 miliarde de lei, mai mult cu 2 miliarde de lei faţă de veniturile aprobate în 2019. Potrivit proiectului pregătit de Ministerul Finanţelor, la finele anului viitor, datoria de stat internă nu va depăşi 25,7 miliarde lei, iar cea externă – 41,8 miliarde lei.
Deşi anterior Partidul Socialiştilor a criticat trecerea la o cotă unică de impozitare a persoanelor fizice, sau majorarea TVA pentru domeniul HoReCa, proiectul politicii fiscale şi vamale adoptat nu prevede schimbări în acest sens.
Potrivit unui comunicat, Executivul a mai decis acordarea suportului unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii şi alocaţii sociale de stat (stabilite până la 01.01.2020, al căror cuantum nu depăşeşte 2000 lei) de care vor beneficia circa 600 mii de persoane. Totodată, a fost majorat cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 lei la 500 de lei.
În scopul atragerii tinerilor specialişti medicali să activeze în mediul rural, Guvernul Chicu a majorat indemnizaţia unică pentru medici şi farmacişti de la 45 la 120 mii lei, iar pentru personalul medical şi farmaceutic de la 36 la 96 mii lei.
Un alt proiect aprobat de Guvern prevede ca în cazul decesului unuia dintre soţi care a primit pensia mai puţin de 5 ani, aceasta va putea fi ridicată pentru perioada restantă până la 5 ani de către soţul/soţia rămas în viaţă.
De asemenea, Executivul a dat aviz pozitiv pentru majorarea de la 100 la 500 de lei a alocaţiei de stat pentru aproximativ 35 mii de participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei RM, precum şi pentru persoanele participante la acţiunile de luptă din Afganistan şi pe teritoriile altor state.
Guvernul a mai aprobat modificări la Legea privind sistemul public de pensii şi la Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri. Proiectul prevede indexarea pensiilor de 2 ori pe an, la 1 aprilie şi la 1 octombrie.
Prim-ministrul Ion Chicu a subliniat că bugetul pentru anul 2020 este dedicat investiţiilor în infrastructură şi pentru crearea locurilor de muncă.