Vass spunea în decembrie că nu vrea să fie ministru
alte articole
Andreea Paul Vass, susţinută pentru portofoliul Economiei, are 33 de ani, este vicepreşedintă a femeilor PDL, fost consilier al lui Emil Boc la Palatul Victoria, o susţinătoare a implicării doamnelor în politică, iar în decembrie spunea într-un interviu NewsIn că nu doreşte să fie ministru.
"Orice fac şi îmi place, îl fac cum trebuie: sport, matematică, economie, iar mai nou politică. Nu-mi plac excesele, dar îmi place temeinicia. Şi în profesie, şi în viaţă. Important e însă să faci lucrurile cu placere şi să nu pretinzi că eşti altceva", scria Vass pe blog.
Vass a devenit cunoscută publicului după ce a fost numită consilier personal al primului ministru Emil Boc, post pe care l-a deţinut din februarie 2009 până în noiembrie 2010. Imediat după şi până în prezent Vass a fost consilier de stat în aparatul propriu de lucru al premierului. Între 2007 - 2009 a fost consilier la Cabinetul europarlamentarului Theodor Stolojan.
Andreea Vass are o licenţă în Economie şi Afaceri Internaţionale şi un doctorat în Economie Internaţională. Are de asemenea o carieră universitară. Din 2008 este lector la ASE, unde ţine cursuri univesitare şi de masterat despre guvernanţă europeană, economie internaţională şi globalizarea economiei. Între 2001 - 2008 a lucrat la Academia Română, Institutul de Economie Naţională pe rând ca asistent de cercetare – stagiar, asistent de cercetare, cercetător ştiinţific. Între 2005 - 2007 a lucrat la Administraţia Prezidenţială ca expert(consilier la Departamentul de Politici Economice şi Sociale. Are două cărţi de autor publicate până în prezent, una în tară: "Protecţionism european. Implicaţii asupra României", 2004, iar alta la Budapesta "Romania and the Trade and the Development approaches to CEE Convergence with the EU, under the competitive pressures of Integration", 2005. Totodată, a coordonat volumul "Forţa politică a femeilor", apărut în 2011.
Opiniile feministe ale lui Vass sunt bine cunoscute. Ea militează pentru o implicare mai intensă a femeilor în politică şi pentru introducerea unei cote minime obligatorii de prezenţă a femeilor candidaţi la alegerile parlamentare. "Femeile sunt nevoite să lucreze de două ori mai mult, sau chiar de zece ori mai mult decât un bărbat, pentru a ajunge pe aceeaşi funcţie politică. Traiul într-o societate lipsită de preţuire pentru mai bine de jumătate din membrii săi este dificil şi dă semnalul imaturităţii democratice. În al doilea rând, un parteneriat echilibrat de gen în clasa politică ar conduce la creşterea bunăstării şi la diminuarea corupţiei", spunea Vass, într-un interviu pentru NewsIn acordat în decembrie 2011.
În acelaşi interviu declara că nu este interesată încă să devină ministru. "Nu mă gândesc la aşa ceva pentru simplul motiv că îmi repugnă asumarea prematură a unei funcţii publice. O funcţie executivă de o asemenea anvergură presupune multă experienţă în domeniu, implică responsabilităţi enorme. Nu e, sau cel puţin nu ar trebui să fie un voiaj de agrement. Pentru moment, mă simt potrivită pentru funcţia de consilier pe probleme economice al premierului şi sunt extrem de bucuroasă că am avut şansa să lucrez pentru unul dintre cei mai oneşti şi mai responsabili politicieni pe care i-a avut clasa noastră politică postdecembristă", afirma ea. Întrebată dacă se gândeşte să candideze în 2012 pentru un mandat de parlamentar, ea a răspuns: "Iau în considerare această posibilitate, dar nu am încă un răspuns tranşant. Am propriile mele dileme vizavi de traiectoria politică ulterioară. Trebuie să aleg ce voi face nu doar în funcţie de ceea ce îmi doresc eu, familia mea, partidul din care fac parte, ci şi de ceea ce cred că îşi doresc românii pentru următorii patru ani. Pe baza celor patru criterii, mă voi decide fie pentru un parcurs parlamentar naţional, fie pentru un parcurs parlamentar european, fie pentru menţinerea unui parcurs tehnocrat".