Vasile Cepoi: Drepturile pacientului pot fi cuprinse în Legea sănătăţii

Secretarul de stat în ministerul Sănătăţii Vasile Cepoi a declarat miercuri într-o dezbatere organizată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) că reglementările privind drepturile pacienţilor pot fi cuprinse în noua Lege a sănătăţii.

"Sigur că Legea drepturilor pacientului poate să fie cuprinsă în Legea sănătăţii. Din actuala Lege a drepturilor pacienţilor lipsesc o serie de drepturi (...). Realizarea acestor drepturi înseamnă de fapt asigurarea calităţii serviciilor medicale. (...) Este o discrepanţă mare între aşteptările pacientului şi posibilităţile sistemului de a oferi servicii medicale: de la condiţiile hoteliere până la rezultatele medicale", a afirmat Vasile Cepoi.

Reprezentanţii COPAC au semnalat autorităţilor faptul că actuala lege privind drepturile pacienţilor este incompletă, iar cei care suferă de boli cronice nu beneficiază de anumite drepturi precum tratamentul personalizat, măsuri preventive sau dreptul de a fi compensat.

Ei speră ca odată introduse în Legea sănătăţii, drepturile pacienţilor să fie aplicate bolnavilor cronic.

"În felul acesta avem speranţa că drepturile noastre vor fi nu numai respectate, dar şi aplicate consecvent", a declarat Gheorghe Tache, preşedintele COPAC.

Legea drepturilor pacienţilor a fost adusă în discuţie miercuri pentru că pe 18 aprilie este marcată Ziua Europeană a Drepturilor Pacienţilor.

Din anul 2002 există Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor, care a fost elaborată de 15 organizaţii europene. Carta cuprinde următoarele drepturi fundamentale: dreptul la măsuri preventive, accesibilitate, informare corectă, consimţământul informat, alegere liberă, respectul intimităţii şi confidenţialitate, respect pentru timpul pacientului, respectarea standardelor de calitate, siguranţă, inovaţie, evitarea suferinţei şi durerii care nu sunt justificate, tratamentul personalizat, dreptul de a manifesta nemulţumirea, dreptul de a fi compensat.

În România, Legea drepturilor pacientului a fost elaborată în anul 2003.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne