Vasile Blaga: votul alb nu este o formă viabilă de boicotare a referendumului pentru că, deşi nul, este considerat cvorum

După şedinţa Colegiului Directoral PDL întrunit marţi la Palatul Parlamentului, Vasile Blaga, liderul democrat-liberalilor a declarat pentru reporterii Epoch Times că votul alb nu ar fi fost o opţiune viabilă prin care electoratul PDL să boicoteze referendumul, deoarece orice fel de vot, chiar şi cel nul, “este considerat la cvorum”.
Vasile Blaga comunică presei poziţia PDL în privinţa referendumului, 24 iulie 2012 (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Ana Petrescu
24.07.2012

După şedinţa Colegiului Directoral PDL întrunit marţi la Palatul Parlamentului, Vasile Blaga, liderul democrat-liberalilor a declarat pentru reporterii Epoch Times că votul alb nu ar fi fost o opţiune viabilă prin care electoratul PDL să boicoteze referendumul, deoarece orice fel de vot, chiar şi cel nul, “este considerat la cvorum”.

“Nu, pentru ca votul alb este este considerat la cvorum. Este vot nul”, a afirmat Vasile Blaga pentru publicaţia Epoch Times.

Astfel, în cadrul şedinţei democrat-liberalii au decis să nu participe la votarea referendumului din 29 iulie cu privire la demiterea lui Traian Băsescu. De asemenea, preşedintele Partidului Democrat Liberal a făcut un apel către electoratul PDL să nu participe la referendum. Totuşi, reprezentanţii partidului vor fi menţinuţi în secţiile de votare pentru a încerca să contracareze tentativele de fraudă.

“Colegiul director naţional al Partidului Democrat a decis astăzi, cu 89 de voturi pentru şi o abţinere, să spună nu referendumului. Nu în ultimul rând facem apel la toţi oamenii de bună credinţă. Aici discutăm de o suspendare a preşedintelui României pentru că ar fi încălcat Constituţia. Curtea Constituţională a spus: Traian Băsescu nu a încălcat Constituţia. Aici vorbim practic de încercarea USL-ului de a valida o hotărâre a celor 256 de parlamentari, iar dacă vă uitaţi în această extraordinar de amplă propagandă electorală pe care o are USL-ul, afişe, pe niciun panou n-o să vedeţi că dânşii reclamă acest lucru. Rugăm cetăţenii ca să nu participe la o astfel de mascaradă pusă în scenă de către USL. PDL are doar un reprezentant în secţiile de votare, faţă de cei cinci pe care îi au domniile lor, plus preşedinţii care sigur au fost nominalizaţi prin ordine ale prefecţilor. Ne vom strădui să limităm cât mai mult fraudele puse la punct de USL şi vom avea un om în secţia de votare care va încerca să-şi facă datoria”, a notat fostul preşedinte al Senatului.

De asemenea, Vasile Blaga a trecut în revistă abuzurile comise de Uniunea Social Liberală în organizarea referendumului de duminică şi a adresat rugămintea ministrului de Interne, Ioan Rus să monitorizeze prin filtre desfăşurarea votului.

“Chiar la presiunile Comisiei Europene, doar parţial Parlamentul a restituit unele din drepturi Curţii şi a intervenit în continuare în tot ceea ce înseamnă legislaţia, de fapt hotărârea Parlamentului prin care se stabilea data şi modul în care se organizează referendumul. Deşi noi am cerut, nu au înţeles să respecte aceleaşi condiţii pentru desfăşurarea referendumului ca şi cele pe care noi le-am asigurat la cererea domniilor lor la alegerile prezidenţiale din 2009. Atunci ştiţi că am avut camere de luat vederi în secţiile de votare, am avut declaraţii pe propria răspundere a celor care votau în secţiile speciale. Mai mult acum amestecă listele cu cei care votează în alte secţii cu listele permanente, ca să nu putem să ne dăm seama de turismul electoral. Aş vrea să-l rog pe ministrul de Interne să asigure filtre în toate judeţele exact în aceleaşi poziţii în care eu le-am asigurat în 2009.”, a declarat liderul PDL.

În încheiere Blaga a reamintit Uniunii Social Liberale cum a procedat la referendumul de suspendare a preşedintelui din 2007 şi la cel de reducere a numărului de parlamentari din 2009.

“Vreau să vă reamintesc nişte referendumuri în care le-aş aminti celor din USL cum au procedat. În 2007 a fost un referendum vis-a-vis de votul în turul de scrutin odată cu alegerile europarlamentare. S-au străduit din răsputeri să nu existe cvorum pe referendumul respectiv, punând secţiile de vot separat. Tot în 2007 a fost un referendum de suspendare a preşedintelui, unde 80% din populaţie a spus «nu» şi 20% «da». Nu ştiu ca unul dintre cei 322 de parlamentari care au hotărât atunci suspendarea preşedintelui să-şi fi dat demisia. Dacă discutăm de referendumul ultim, cel din 2009 vis-a-vis de cei 300 de parlamentari şi de cabinetul uninominal, nu ştiu ca cineva din USL să fi încercat să respecte decizia referendumului”, a conchis Vasile Blaga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor