PDL îndeamnă alegătorii să nu meargă la vot la referendum. Motivul: suspiciuni de fraudă

Democrat-liberalii au decis azi să îndemne alegătorii să nu participe la vot la referendumul de pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, în urma suspiciunilor de fraudă tot mai des invocate în ultimele zile.
(ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
24.07.2012

UPDATE Democrat-liberalii au decis azi să îndemne alegătorii să nu participe la vot la referendumul de pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, în urma suspiciunilor de fraudă tot mai des invocate în ultimele zile.

***

Democrat-liberalii se vor întâlni azi, la Palatul Parlamentului, pentru a decide dacă vor boicota referendumul de pe 29 iulie.

Principalele declaraţii despre suspiciunile de fraudă au fost făcute de preşedintele suspendat Traian Băsescu. "Sunt foarte multe elemente care arată clar decizia USL de a frauda acest referendum. Mie îmi va fi imposibil ca prin reprezentanţii PDL să controlez ce se întâmplă acolo şi atunci există inclusiv riscul, dacă în zilele următoare nu se ameliorează condiţiile, eu să cer PDL să nu fie reprezentat măcar în secţiile de votare. Există şi acest risc. (...) Să nu-şi trimită oameni şi să boicoteze total referendumul ca nefiind organizat în condiţii de securitate", a declarat Băsescu, la un post TV.

Băsescu s-a răzgândit

După ce anterior le ceruse românilor să meargă în număr cât mai mare la vot, acum Băsescu pare să se fi răzgândit. "De ce să cer eu electorilor mei, sau nu electorilor mei, acelora care din revoltă nu vor să valideze lovitura de stat, de ce să le mai cer să meargă la vot?", a spus Băsescu. El a precizat că este posibil ca inclusiv el să nu participe la vot.

Principalii susţinători ai preşedintelui, cei de la PDL, se vor reuni azi pentru a lua o decizie în privinţa boicotului. În urmă cu câteva zile, apăruseră divergenţe între punctele de vedere ale unor lideri PDL care cereau cetăţenilor să nu se prezinte la referendum, astfel încât acesta să fie anulat, şi preşedintele Băsescu, care dimpotrivă, trimitea lumea la vot. Dacă vor ajunge la un consens cele două părţi se va vedea azi, după decizia democrat-liberalilor din şedinţa Colegiului Director.

Băsescu a apreciat că există în prezent 700.000 de români care nu vor dori să meargă la vot pentru a nu legitima o lovitură de stat şi că nu îi poate convinge să procedeze altfel.

Antonescu: Probleme cu cvorumul birocratic

Preşedintele interimar, Crin Antonescu,nu s-a arătat surprins de intenţia PDL şi a preşedintelui Băsescu de boicota referendumul, spunând că se aştepta la o astfel de reacţie. Dacă se va ajunge la boicot, Antonescu este de părere că numărul participanţilor la referendum va constitui "enigma şi cheia" acestei consultări.

"Nu am nicio îndoială că, în condiţii normale, peste 50%, poate chiar peste 55% din alegătorii români ar fi participat la acest referendum. Mi-e greu acum să răspund la întrebare, pentru că devine din ce în ce mai evident un lucru la care nu aş spune că nu ne aşteptam, şi anume hotărârea ca Traian Băsescu însuşi, foarte probabil, şi, desigur, PDL şi reţeaua sa de susţinere, să predice boicotul acestui referendum, să încerce să ţină susţinătorii lui Traian Băsescu acasă, ceea ce, sigur, va face din numărul de prezenţi la acest referendum enigma şi cheia rezultatului", a spus Antonescu.

El a mai criticat atitudinea lui Băsescu care la început a invitat lumea la vot, după care şi-a schimbat mesajul. În opinia lui Antonescu, problema cea mai mare la referendum va fi cea a cvorumului real care este mai mic decât cel birocratic.

"Marea noastră problema este aceea că noi nu suntem într-un cvorum real, ci într-un cvorum birocratic. Marea noastră problemă este că listele electorale nu au fost actualizate, recensământul şi în consecinţă evidenţa populaţiei nu sunt la zi şi că noi de fapt - nu ştim bine - dar avem undeva între 15 şi 16 milioane de alegători reali în carne şi oase şi avem un cvorum pentru 18 milioane, ceea ce ar putea duce la situaţia dramatică într-un fel ca în realitate chiar jumătate din cetăţenii cu drept de vot să vină să voteze şi votul lor să fie anulat de un cvorum birocratic", a spus Antonescu. El a mai spus că este inadmisibil ca România să fie o ţară europeană care să nu ştie câţi alegători are cu adevărat.

Ungureanu nu e de acord cu campania electorală

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a criticat modul în care USL desfăşoară campania electorală pentru referendum. "Nu este o campanie electorală, este un referendum de demitere. Afişe, din punctul acesta de vedere, care să influenţeze votul, prezentate în haină electorală, reprezintă, constituie o încercare josnică de manipulare a opiniei electorale, a votului. În al doilea rând, campania a început să ia proporţii şi vi se spune că dacă preşedintele legitim ales pe 29 iulie este înapoi la Cotroceni preţurile ar creşte, viaţa noastră ar fi mai rea, proprietăţile nu vor fi restituite etc. Este o sumă de neadevăruri, de minciuni ordinare, care ar trebui să ne scandalizeze pe toţi. Este un mod de a crea frică, de a crea dezbinare (…)", a spus Ungureanu.

Reprezentanţii USL au prezentat, în mai multe rânduri motivele pentru care Băsescu ar trebui dat jos, precum şi aşa-zise minciuni ale acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor