Vasile Blaga: Discuţiile legate de boicotul individual al PNL cu privire la participarea la citirea deciziei CC sunt copilării
alte articole
Preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat luni, înainte de începerea şedinţei comune a parlamentarilor din Camera Deputaţilor şi Senat pentru citirea deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, că hotărârile membrilor PNL de a boicota individual participarea la şedinţă „sunt copilării”.
Totodată, întrebat dacă a vorbit cu membrii altor partide politice pentru a vedea dacă vor participa la şedinţa comună de luni, Vasile Blaga a declarat că nu a stat la discuţii cu aceştia, dar că este sigur că reprezentanţii UDMR vor fi prezenţi în sală.
„Astea cu boicotul individual sunt copilării. Dacă domnul Antonescu dorea să respecte deciziile statului român, dacă dorea să pună capăt acestei situaţii delicate o făcea. Pe domnia să nu-l interesează nimic, nici moneda, nimic nu-l interesează, a spus-o cu cuvintele lui. Ştiţi răspunsul pe care i l-a dat şi luarea la întrebări de către guvernatorul Băncii Naţionale. Nu am vorbit cu alţi parlamentari de la UNPR, UDMR sau de ala alte partide politice, dar sunt convins că maghiarii vor fi în sală, ca de obicei sunt conştiincioşi”, a afirmat democrat liberalul.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a precizat luni că sunt foarte mulţi parlamentari ai PNL care nu doresc să participe la şedinţa de plen reunit, luând o decizie "individuală de boicot", iar aceştia nu pot fi obligaţi să ia parte la citirea unei decizii a CC pe care o considerată incorectă.
"Momentan sunt decizii individuale, pot să vă confirm faptul că foarte mulţi colegi, dacă nu cumva toţi, au spus că nu doresc să participe la şedinţa de astăzi şi o să vedem în funcţie şi de decizia pe care o vom lua împreună cu colegii de la PSD şi de şedinţa de grup. Momentan e o formă de boicot individual şi nu putem obliga pe cineva să asiste la citirea unei decizii pe care o considerăm incorectă, chiar nu-i putem obliga", a declarat Voicu, înainte de o şedinţă a social-democraţilor şi liberalilor pe această temă, care s-a desfăşurat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Curtea Constituţională a decis, pe 21 august, să invalideze referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu pentru că nu s-a întrunit cvorumul legal de prezenţă de jumătate plus unu din numărul total de alegători de pe listele electorale. USL a încercat să influenţeze hotărârea CC şi a trimis magistraţilor o scrisoare pe baza căreia spun ei că ar fi trebuit radiaţi de pe listele electorale peste 30.000 de cetăţeni. În plus, ei au mai susţinut că ar trebui scoşi de pe liste peste trei milioane de alegători care locuiesc în străinătate, iar în acest fel să fie îndeplinită condiţia de cvorum.
Curtea Constituţională a constatat că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a decis ca la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.
Magistraţii au constatat că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente, au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "NU".
După ce Parlamentul va lua act de hotărârea CC, documentul se publică în Monitorul Oficial, iar apoi Traian Băsescu urmează să îşi reia mandatul de preşedinte.