Libia: Militanţi islamişti plănuiesc preluarea puterii şi crearea unui stat islamic

Militanţi islamişti infiltraţi printre rebelii libieni au dezvăluit săptămâna trecută pe internet planuri în vederea sabotării viitorului guvern post-Gaddafi şi care vizează crearea unui stat islamic, scrie Washington Post, citând surse din cadrul serviciilor americane de securitate.
Liderul libian, Moammer Ghaddafi. (Giorgio Cosulich / Getty Images)
Epoch Times România
06.09.2011

Militanţi islamişti infiltraţi printre rebelii libieni au dezvăluit săptămâna trecută pe internet planuri în vederea sabotării viitorului guvern post-Gaddafi şi care vizează crearea unui stat islamic, scrie Washington Post, citând surse din cadrul serviciilor americane de securitate.

Conform acestor surse, serviciile secrete americane îşi intensifică supravegherea elementelor islamiste aflate printre rebelii libieni. Într-un raport guvernamental transmis marţea trecută, se preciza că extremiştii organizează forumuri pe internet pentru a pune la punct modul în care ar putea crea un stat islamic în Libia după înfrângerea totală a regimului colonelului Gaddafi.

Potrivit unui raport declasificat, mai mulţi participanţi la aceste forumuri au sugerat ca, după o perioadă de tranziţie, lupta să fie îndreptată împotriva elementelor laice din rândul rebelilor şi contra rebelilor care susţin Consiliul Naţional de Tranziţie (instanţa politică a insurecţiei libiene).

Anumiţi oficiali americani au căutat să minimalizeze aceste pericole, considerând că astfel de postări pe internet nu reflectă întotdeauna adevăratele planuri ale militanţilor islamişti. Raportul precizează că forţa şi influenţa acestora pe teren este 'incertă în acest moment'.

Totuşi, raportul semnala că planurile militanţilor islamici coincid cu apariţia în prim-plan al lui Abu Abdallah al-Sadiq, un fost lider al Grupului de Luptă Islamică din Libia (LIFG) ce are legături cu Al-Qaeda şi unul dintre liderii rebelilor în prezent. La ora actuală, el este cunoscut ca Abdel Hakim al-Khulidi Belhaj şi a condus rebelii în acţiunile de preluare sub control a complexului rezidenţial deţinut de colonelul Gaddafi.

Un oficial american familiarizat cu rapoartele serviciilor secrete despre acestă regiune a declarat că există temerea că unii membrii ai LIFG vor rămâne devotaţi Al-Qaeda, în timp ce alţii ar renunţa la legăturile cu această organizaţie teroristă pentru 'aparenţe'.

'Anumiţi membri ai LIFG au avut în trecut legături cu Al-Qaeda în Sudan, Afganistan sau Pakistan, în timp ce alţii au rupt complet legăturile cu Al-Qaeda' a precizat oficialul. Din declaraţia lor de sprijin pentru democratizarea Libiei, se pare că această facţiune a LIFG nu sprijină Al-Qaeda. Vom căuta în continuare să vedem dacă acesta este un fapt real sau numai un joc.'

Un oficial din domeniul apărării cunoscător al strategiilor luptătorilor islamici a declarat că aceştia vor ajunge la putere în urma haosului aşteptat după căderea regimului Gaddafi, iar Vestul va avea partea sa de vinovăţie. 'Noi îi ajutăm să-şi netezească drumul' prin loviturile aeriene ale NATO şi prin sprijinul nostru în desfaşurarea operaţiunilor militare, a precizat acesta.

Conform unei traduceri a discuţiilor de pe forum, islamiştii libieni văd căderea capitalei Tripoli în mâinile rebelilor ca pe faza iniţială a unei bătălii pentru preluarea sub control a întregii ţări. Luptătorii islamişti au fost îndemnaţi să se pregătească pentru următoarea etapă a luptei: preluarea controlului asupra rebelilor laici şi a Consiliului Naţional de Tranziţie, organizaţie politică laică cu orientare pro-democratică, mai scrie Washington Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor