Valori termice de 30 de grade, în alternanţă cu perioade cu averse, în intervalul de prognoză 12-25 iunie

Media temperaturilor maxime prognozate de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni va depăşi 30 de grade Celsius, dar vor exista perioade în care se va semnala o răcire a vremii care va aduce temperaturi considerate normale pentru luna iunie, relevă estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), realizate pe baza datelor provenite de la Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată de la Reading (Anglia).
(photos.com)
Epoch Times România
12.06.2012

Media temperaturilor maxime prognozate de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni va depăşi 30 de grade Celsius, dar vor exista perioade în care se va semnala o răcire a vremii care va aduce temperaturi considerate normale pentru luna iunie, relevă estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), realizate pe baza datelor provenite de la Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată de la Reading (Anglia).

Potrivit sursei citate, în Banat, la începutul perioadei de prognoză încadrată între 12 şi 25 iunie, temperaturile medii vor avea o tendinţă de scădere, pentru ca în intervalul 14-19 iunie să fie mai ridicate, vremea devenind călduroasă. După data de 19 iunie, mediile termice scad uşor şi treptat, îndeosebi la valorile maxime care, spre 25 iunie, revin la normal. La începutul intervalului analizat vor fi averse importante cantitativ, însoţite de descărcări electrice. De asemenea, între 14 şi 19 iunie probabilitatea de precipitaţii va fi foarte redusă, iar după 20 iunie ploile îşi vor face din nou apariţia, mai importante cantitativ în ultimele zile ale perioadei.

În Crişana, regimul termic va marca o scădere în primele zile, urmată de o creştere între 14 şi 19 iunie, când vremea va deveni călduroasă, temperaturile maxime depăşind uşor, în medie, valoarea de 30 de grade Celsius. Ulterior, mediile termice vor scădea uşor de la o zi la alta, apropiindu-se de normele climatologice ale ultimei decade a lunii iunie. Probabilitatea pentru averse importante cantitativ şi însoţite de descărcări electrice se va menţine ridicată până pe 14 iunie, iar în intervalul 15-19 iunie doar izolat şi trecător vor mai fi ploi slabe, de scurtă durată. Averse mai însemnate se vor semnala ulterior, între 20 şi 25 iunie.

Pentru zona Transilvaniei, după primele două zile, temperaturile medii vor marca o scădere, mai accentuată la valorile minime, în jurul datei de 15 iunie. Vremea va intra apoi într-un proces de încălzire treptată, devenind călduroasă în intervalul 18-20 iunie. După această dată şi până la sfârşitul perioadei de prognoză se va produce o uşoară răcire, valorile termice apropiindu-se din nou de mediile multianuale ale perioadei. În intervalul 15-19 iunie, probabilitatea de precipitaţii va fi foarte redusă. În restul perioadei de prognoză vor fi averse, mai importante cantitativ după data de 20 iunie.

În Maramureş, o uşoară scădere a regimului termic se va produce în jurul datei de 14 iunie, după care temperatura aerului va creşte treptat, caracterizând o vreme călduroasă în intervalul 18-20 iunie. Apoi, mediile termice vor scădea uşor de la o zi la alta, apropiindu-se de cele climatologice ale ultimei decade a lunii iunie. În primele zile ale intervalului aversele vor fi mai însemnate cantitativ, dar între 15 şi 19 iunie numai trecător şi pe arii restrânse vor fi ploi slabe de scurtă durată. Probabilitatea pentru precipitaţii importante va creşte după data de 20 iunie.

Conform prognozei, după o creştere semnificativă a temperaturii pe parcursul zilei de 13 iunie, când mediile temperaturilor maxime vor depăşi uşor 30 de grade Celsius, vremea se va răci treptat până spre 15 iunie. Temperaturile vor creşte şi, la sfârşitul celei de-a doua decade a lunii, vremea va redeveni călduroasă, cu medii ale valorilor termice maxime de aproximativ 30 de grade şi minime de 18 grade. Abia spre sfârşitul intervalului, o nouă răcire va aduce regimul termic la normal. În prima parte a intervalului de prognoză aversele se vor semnala pe arii destul de restrânse şi nu vor fi prea însemnate cantitativ şi abia după data de 20 iunie creşte probabilitatea ca precipitaţiile să se extindă ca arie şi să fie, izolat, mai abundente.

În Dobrogea, pe data de 13 iunie se vor întregistra cele mai ridicate temperaturi maxime din intervalul de prognoză, ajungând la o medie de 30 grade Celsius la amiază. A doua zi se va produce o răcire a vremii care va aduce temperaturile la valori normale până spre 17 iunie, după care un nou proces de încălzire va determina, în jurul datei de 20 iunie, valori diurne de aproximativ 29 de grade. Răcirea uşoară şi treptată care se va produce ulterior va determina un regim termic normal către finalul perioadei. Precipitaţiile, slabe cantitativ şi pe arii restrânse, se vor semnala cu o probabilitate mai mare în jurul datelor de 14 şi 20 iunie, precum şi în intervalul 22-25 iunie.

În Muntenia temperatura aerului va scădea spre valori normale pe 14-15 iunie, iar o nouă încălzire va determina valori termice peste normele climatologice ale perioadei pe 19-21 iunie, pentru ca spre sfârşitul intervalului vremea să redevină normală termic. În primele zile ale intervalului doar pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată, slabe cantitativ. Probabilitatea de averse pe arii mai exinse va creşte după data de 20 iunie.

În zona Olteniei, după primele zile ale intervalului, când temperaturile se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei, va urma o răcire, valorile termice devenind cele normale pentru jumătatea lunii iunie. Ulterior datei de 15 iunie, vremea va intra într-un proces de încălzire, redevenind călduroasă în jurul datei de 19-20 iunie. Abia spre sfârşitul intervalului temperatura va marca din nou o scădere, spre valori normale. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi foarte redusă până pe data de 19 iunie, după care în intervalul 20-25 iunie, se vor semnala averse, moderate cantitativ, la nivel local.

La munte, o răcire a vremii se va produce în jurul datei de 15 iunie, când temperaturile minime vor fi, în medie, de numai 6-7 grade, iar cele maxime de 15-16 grade. Meteorologii estimează că vremea se va încălzi treptat şi se vor atinge din nou valori medii de peste 20 de grade la amiază în intervalul 18-20 iunie, după care apare o tendinţă de uşoară scădere a regimului termic, ce se va menţine până la sfârşitul intervalului. În primele zile ale intervalului analizat, doar pe arii restrânse vor mai fi ploi slabe, de scurtă durată. După data de 15 iunie şi până pe 19 iunie probabilitatea de apariţie a acestora va fi extrem de redusă, şi abia după 20 iunie aversele mai importante cantitativ se vor extinde ca arie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor