Valeriu Steriu UNPR: Delegaţia FMI a fost foarte deschisă proiectului de taxare a marilor averi

Valeriu Steriu, vicepreşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR) a declarat luni, după întâlnirea pe care reprezentanţii partidului au avut-o cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM), condusă de Erik Vrijer, că delegaţia a fost interesată de proiectele ce vizează taxarea mărilor averi ale demnitarilor şi reducerea TVA-ului la alimente.
Conducerea UNPR s-a întâlnit cu misiunea FMI la Bucureşti (Epoch Times România)
Ana Petrescu
13.08.2012

Valeriu Steriu, vicepreşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR) a declarat luni, după întâlnirea pe care reprezentanţii partidului au avut-o cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM), condusă de Erik Vrijer, că delegaţia a fost interesată de proiectele ce vizează taxarea mărilor averi ale demnitarilor şi reducerea TVA-ului la alimente.

“Din punct de vedere al proiectelor pe care le susţine UNPR am repornit discuţia cu FMI şi am găsit o deschidere foarte bună pentru taxarea mărilor averi. Vom trimite o copie a proiectului care a fost discutat în iunie în Parlament. Ne-au lipsit doar câteva voturi pentru a fi adoptat în iunie, dar acum avel sprijinul total al partenerilor din PSD şi suntem convinşi că proiectul va fi votat în unanimitate în luna septembrie. Dorinţa de a-l îmbunătăţii împreună cu experţii şi expertiza pe care o are Fondul, considerând că aceasta poate fi o soluţie pentru următorii ani de a genera venituri astfel încât proiectele sociale importante ale României să poată continua. Poate fi o soluţie modernă de a găsi surse financiare importante pentru buget”, a afimat vicepreşedintele UNPR.

De asemenea, Maria Barna, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor şi vicepreşedinte UNPR a declarat că ar mai fi nişte elemente de pus la punct modalitatea de colectare şi calculare a taxei ce vor fi discutate cu FMI, dar dacă acest proiect iniţiat de UNPR se va implementa sumele strânse vor fi folosite pentru indexarea pensiilor şi creşterea salariul minim pe economie şi o reducere a contribuţiilor pentru asigurări sociale(CAS) cu 2 sau chiar 3%.

Pe de altă parte, reprezentanţii PDL, care au avut tot luni o întâlnire cu delegaţia finanţatorilor internaţionali, susţin că bazele proiectului au fost puse de PDL şi că UNPR, aflat atunci în coaliţia de guvernare, a fost de acord cu această măsură.

“Vreau să vă spun că la momentul în care am discutat cu FMI, CE şi BM, UNPR făcea parte din coaliţia de guvernare. Au aprobat aceste măsuri, au fost de acord cu ele la acel moment. Fundamentarea a fost făcută de PDL atunci, ceea ce nu înseamnă că vrem să ne asumăm noi paternitatea acestor măsuri. Această măsură este o măsură de deblocare a unui blocaj în economie. Noi menţinem salariul minim destul de redus, menţinându-l ca element de evaziune fiscală şi avem contribuţiile sociale destul de mari, ceea ce nu stimulează angajarea în economia românească şi crearea de locuri de muncă. Eu mă bucur că UNPR susţine aceste măsuri şi nu vrem sub nicio formă să ne asumăm singuri paternitatea acestor măsuri, dar fundamentarea se află la noi”, a notat democrat-liberalul Adriean Videanu.

Un alt punct dezbătut cu cu reprezentanţii FMI, CE şi BM a fost cel referitor la reducerea TVA-ului la alimente.

“Un subiect destul de interesant pe care l-am abordat a fost cel cu privire la TVA-ul pentru alimente, unde am considerat că deşi nu discutăm în această perioadă cum se construieşte bugetul pe 2013 şi probabil acest lucru se va întâmpla la următoare vizită, este foarte important să încercăm să găsim şi am propus să încercăm să facem toate simulările posibile astfel încât acest proiect să fie luat în considerare anul viitor. Trebuie să le arătăm ce înseamnă în prognozele bugetelor viitoare contribuţia dintr-un TVA scăzut la alimente”, a precizat Valeriu Steriu.

Valeriu Steriu: Nu am vorbit cu FMI despre un nou acord

Vicepreşedintele UNPR a precizat că la întâlnirea de azi nu a fost adus în discuţie un nou acord cu FMI, dar că s-a vorbit despre elementele pe care astăzi România le are din vechile discuţii din ultimii doi ani” şi că reprezentanţii progresişti susţin accelerarea procesului de privatizare a întreprinderilor din România care aduc pierderi economice.

“Nu am discutat despre un nou acord, dar am discutat despre elementele pe care astăzi România le are din vechile discuţii purtate în ultimii doi ani şi continuăm să sprijinim în totalitate ceea ce înseamnă partea de privatizare pentru întreprinderile din economie care aduc pierderi. Aici ştiu că şi discuţiile de la Ministerul de Finanţe au fost în aceeaşi linie. România şi-a luat acest angajament şi cu siguranţă în scurtă vreme principalele companii care astăzi generează pierderi pot fi într-adevăr găsite soluţii pentru ele în aşa fel încât să fie privatizate”, a afirmat Valeriu Steriu.

Totodată, vicepreşedintele UNPR a precizat că Fondul Monetar Internaţional apreciază intenţia Guvernului de a promova proiectele cu facilităţi pentru angajarea tinerilor şi a persoanelor peste 55 de ani.

“Din punct de vedere al proiectelor pe piaţa muncii este o apreciere importantă pe care FMI o face vis-à-vis de noua deschidere a actualului Guvern privind angajarea tinerilor. Perspectiva de a găsi soluţii şi de a aborda această parte a pieţei muncii într-un mod aparte, într-un mod deschis pentru a crea facilitate celor tineri, dar şi celor peste 55 de ani”, a afirmat reprezentatul progresist.

Nu în ultimul rând, liderii UNPR au discutat cu delegaţia creditorilor internaţionali despre problema secetei din acest an care afectează agricultura românească. Astfel, UNPR susţine privatizarea companiilor care poate aduce “o contribuţie suplimentară pentru plăţile directe” astfel încât agricultorii să aibă resurse pentru următoarele culturi.

“Am avut o discuţie foarte bună legată şi de agricultură şi ceea ce înseamnă seceta în acest an. Şi FMI e de acord ca la ora actuală creşterea plăţilor directe pe suprafaţă printr-o contribuţie a bugetului, pe care chiar am identificat-o ca venind din privatizarea acestor mari companii. Această privatizare poate genera o contribuţie suplimentară pentru plăţile directe astfel încât fermierii afectaţi de secetă să aibă chiar din această toamnă surse suficiente pentru a reporni culturile la toamnă”, a conchis Valeriu Steriu.

La întâlnirea cu delegaţia FMI, BM şi CE au participat din partea conducerii UNPR vicepreşedinţii Valeriu Steriu, Laurenţiu Chirvăsuţă şi Maria Barna, precum şi trezorierul UNPR Răzvan Ţurea.

Misiunea comună a FMI CE şi BM a început la 31 iulie şi s-a încheiat luni, 13 august. Aceasta a fost cea de-a şasea misiune de evaluare a acordului stand-by de tip preventiv convenit cu România. Obiectivul misiunii a fost evaluarea modului de respectare a angajamentelor din acordul cu creditorii internaţionali. Cea de-a cincea misiune de evaluare a creditorilor internaţionali a avut loc în perioada 27 aprilie - 7 mai 2012, iar următoarea este programată undeva în jurul sfârşitului lunii noiembrie – începutului lunii decembrie, când se vor discuta în detaliu structura şi politicile aplicabile în bugetul pe 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor