Valeriu Lazăr: Acordul de comerţ liber va avea un impact puternic asupra economiei Republicii Moldova
Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a avut miercuri o întrevedere cu delegaţia Federaţiei Ruse, care participă la consultări la nivel de experţi asupra cooperării comercial-economice bilaterale în contextul semnării de către Republica Moldova a Acordului de constituire a Zonei de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană (DCFTA), transmite Moldpres.
Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al ME, vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat că Acordul de comerţ liber va avea un impact puternic asupra economiei Republicii Moldova în sensul modernizării acesteia şi creşterii standardelor de calitate, inclusiv prin oferirea de asistenţă tehnică şi financiară. Totodată, ministrul Economiei a subliniat că, pe unele domenii, şi Federaţia Rusă implementează standarde internaţionale sau europene, care vor coincide cu cele utilizate de Republica Moldova.
„Nu intenţionăm să ieşim din CSI, dimpotrivă vrem să lărgim relaţiile de cooperare, în special, cu Federaţia Rusă, cu care avem economii complementare. Integrându-se într-o piaţă cu mare putere de cumpărare, cum este cea a UE, dar şi liberalizând comerţul cu Turcia, Republica Moldova reprezintă o oportunitate şi pentru companiile ruseşti, pe care le invităm să investească în ţara noastră şi să beneficieze împreună de regimurile comerciale preferenţiale pe care le-am negociat”, a declarat Valeriu Lazăr.
Ministrul Economiei a informat că Chişinăul acordă o atenţie specială respectării regulilor de origine a mărfurilor, pentru a preveni riscul reexporturilor ilegale de produse din alte ţări. De asemenea, Valeriu Lazăr şi-a exprimat intenţia de a stabili un mecanism de schimb de informaţii cu toate părţile interesate pentru a facilita relaţiile comerciale şi a răspunde îngrijorărilor exprimate anterior de Federaţia Rusă.
Aceasta este a doua rundă de consultări cu Federaţia Rusă, prima având loc în luna martie curent. Până la finele lunii iunie, urmează consultări similare cu Republica Belarus şi Kazahstan, invitaţiile oficiale în acest sens fiind deja lansate.