Vâlcea: Cheile Bistriţei, cele mai înguste din ţară

(Andrei Popescu / Epoch Times Romania)
Epoch Times România
18.06.2009

Cheile Bistriţei, situate pe râul cu acelaşi nume din judeţul Vâlcea, în Munţii Căpăţânii din Masivul Parâng, sunt cele mai înguste chei în calcar din ţară.

Pentru turiştii care doresc să petreacă un concediu sau un sfârşit de săptămână într-un loc de un pitoresc aparte, aceste chei montane se află la numai o oră de mers cu maşina de Râmnicu Vâlcea, pe DN 64, în direcţia Horezu. Din localitatea Costeşti, unde se află celebrul muzeu în aer liber al trovanţilor - fenomene carstice spectaculoase - drumul spre chei se face spre dreapta, de-a lungul căii ferate de mocăniţă, până la mănăstirea Bistriţa.

Înainte de a pătrunde în Cheile Bistriţei, turiştii pot vizita Mănăstirea Bistriţa, unul dintre cele mai renumite lăcaşe de cult vâlcene. Ctitorie a boierilor Craioveşti, este datată în jurul anului 1490. Din ctitoria Craioveştilor, astăzi se mai păstrează bisericuţa Bolniţei (1520-1521). Având o impresionantă frescă interioară din tradiţia paleologă târzie, când începeau să pătrundă în Balcani elemente artistice folosite de iconografii cretani, biserica este închinată "Schimbării la faţă".

Ulterior, vornicul Şerban Cantacuzino i-a adăugat un pridvor deschis, de zidărie pe stâlpi de piatră, zugrăvit de Iosif ieromonahul şi Harinte, în stil brâncovenesc (1710). De remarcat faptul că în complexul monahal de la Bistriţa s-a instalat prima tiparniţă din Ţara Românească, a ieromonahului Macarie, precum şi o legătorie de cărţi bisericeşti. Aici - după opinia unor cercetători - s-a tipărit în 1508 Liturghierul slavon al călugărului Macarie, prima carte tipărită pe pământ românesc.

Pe un drum forestier, la şase kilometri distanţă, se află o altă mănăstire, Arnota, ctitorie a domnitorului Matei Basarab. Legenda spune că Matei Basarab ar fi clădit mănăstirea pentru că, înainte de a fi domnitor, a scăpat de turci ascunzându-se prin tufişurile din zonă.

Un alt obiectiv care poate fi vizitat, plecând de la Mănăstirea Bistriţa, este Peştera Liliecilor, de pe Muntele Căpăţânii. Drumul stâncos, de aproape un kilometru, este destul de anevoios, dar merită efortul pentru că, în final poţi vedea una dintre puţinele biserici din ţară construită într-o peşteră.

Vâlcea este judeţul cu cele mai multe lăcaşe de cult de patrimoniu, din România, aici existând 98 de schituri, biserici, troiţe şi mănăstiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor