Vâlcea: A început golirea lacului de acumulare Vidra
Miercuri a început golirea programată a lacului de acumulare Vidra, situat pe cursul râului Lotru, care asigură resursa de apă pentru producerea energiei electrice în turbinele hidrocentralei Ciunget.
"Operaţiunea decurge normal, fără nici un fel de probleme. Începând de miercuri şi până luni, prin vanele de golire de fund ale barajului Vidra se evacuează un debit de 10 metri cubi pe secundă. După aceea, debitul va fi ajustat în funcţie de situaţie", a declarat, miercuri, Ion Stoenescu, directorul tehnic al Direcţiei Apelor Olt.
Potrivit specialiştilor, menţinerea timp de câteva zile a actualului debit este menită să prevină erodarea albiei Lotrului în aval de barajul Vidra, mai ales că acolo debitul râului este suplimentat prin aportul câtorva afluenţi care fac ca debitul de intrare în următorul lac de acumulare, cel de la Malaia, să fie de circa 17 metri cubi pe secundă.
"După stabilizarea albiei, debitul pe care îl vom evacua din lacul Vidra poate să crească sau, dimpotrivă, poate fi micşorat în funcţie de condiţiile meteorologice. În fiecare an, luna mai este caracterizată prin vârfuri de debit pe râul Lotru, putându-se ajunge chiar la 20 metri cubi pe secundă", a precizat Ion Stoenescu.
"La câteva ore după deschiderea vanelor de golire a lacului, turbiditatea râului a crescut în vizibil, iar pe alocuri, în zonele neprotejate hidrotehnic, albia s-a lărgit cu câte un metru pe fiecare mal, însă fără a provoca stricăciuni în grădinile cetăţenilor", a declarat, la rândul său, Nicolae Mirion, viceprimarul staţiunii Voineasa, aflată la 30 de kilometri în aval de Vidra.
Viceprimarul şi-a exprimat convingerea că, în următoarele săptămâni, cât va dura golirea lacului Vidra, nu se vor înregistra evenimente deosebite, deoarece "acţiunea a fost pregătită minuţios, încă din toamna anului trecut, fiind luate măsurile necesare şi este monitorizată de toţi factorii responsabili".
Anterior începerii manevrelor de golire, autorităţile au evaluat riscurile din teren, au actualizat planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor şi planurile de evacuare în situaţii de urgenţă, au verificat existenţa unor eventuale construcţii în zona inundabilă, au dispus defrişări şi au îndepărtat masa lemnoasă din albia râului, au protejat halda de steril a unei exploatări de mică şi au construit diguri de apărare a malurilor.
Cantitatea de apă aflată în prezent în acumularea Vidra este de circa 30 de milioane de metri cubi, iar operaţiunea demarată miercuri presupune evacuarea a aproximativ o treime din această cantitate, fiind vorba de prima golire a lacului şi, începând de lunea viitoare, de prima oprire totală a uzinei electrice Ciunget, de la punerea acesteia în funcţiune, în anul 1972.
Când nivelul apei din lac va coborî până la o înălţime de 15 metri măsurată pe peretele interior al barajul, vanele se vor închide şi vor putea începe reparaţiile planificate de societatea Hidroelectrica, iar după finalizarea lucrărilor şi reumplerea lacului de acumulare, hidrocentrala Ciunget va fi repornită, cel mai probabil în toamna acestui an.
Situat pe cursul superior al Lotrului, lacul Vidra are o capacitate maximă de stocare de 340 de milioane de metri cubi de apă, realizabilă atât prin captarea directă a râului şi a afluenţilor acestuia, cât şi a unor cursuri de apă din bazinele hidrografice limitrofe.