Va fi dat afară Gelu Voican din Institutul Revoluţiei Române? Director al IRRD, interviu halucinant: În niciun caz, am empatie faţă de bătrâni / Nu există popor român / Francezii ne-au luat apele!

Gelu Voican Voiculescu (Captura video)
Loredana Diacu
28.07.2025

De câteva zile, redacţia noastră încearcă să afle - fără niciun succes - dacă celebrul Institut al Revoluţiei Române din Decembrie - institut condus de fostul deputat PSD Emilian Cutean, personaj extrem de controversat - a făcut diligenţele necesare pentru a-i retrage lui Gelu Voican Voiculescu calitatea de membru al Colegiului Naţional, în condiţiile în care legea de funcţionare a IRRD prevede clar că pentru ca o persoană să fie membru în Colegiu trebuie să aibă una din calităţile prevăzute de Legea Recunoştinţei, respectiv un certificat care să ateste că a fost revoluţionar.

Or, pe 03.07.2025, lui Gelu Voican Voiculescu i-a fost retras certificatul de Luptător cu Rol Determinant la Revoluţie, condiţii în care IRRD ar fi trebuit să demareze diligenţe pentru scoaterea lui din Colegiu, conform legii 556/2004 şi conform ROF-ului instituţiei.

Ce spune ROF-ul IRRD ref calitatea de membru in Colegiul National?
Ce spune ROF-ul IRRD ref calitatea de membru in Colegiul National?

De asemenea, redacţia noastră încearcă să afle dacă şedinţele Colegiului Naţional se desfăşoară în legalitate. Legea care guvernează activitatea IRRD prevede că în Colegiul Naţional trebuie să fie maxim 25 şi minim 15 membri, or, surse apropiate situaţiei ne-au declarat că în Colegiu sunt mai puţin de 15 membri, iar dintre cei rămaşi, unul nu vine niciodată la şedinţe. În aceste condiţii, orice hotărâre de colegiu e lovită de nulitate şi poate fi atacată oricând în contencios administrativ, a explicat pentru Epoch Times fosta judecătoare Camelia Bogdan.

În încercarea de a afla dacă IRRD a făcut demersurile necesare pentru ca Gelu Voican Voiculescu să fie lăsat fără calitate de membru în Colegiul Naţional, reporterul Epoch Times l-a sunat în repetate rânduri pe Secretarul General al instituţiei (care are rangul de Secretar de Stat), fostul deputat PSD Emilian Cutean. Fără succes. Dânsul n-a răspuns la niciunul dintre apelurile noastre.

Am încercat să dăm şi de Preşedintele instituţiei, Ioan Savu. Nici dumnealui nu a răspuns. Singurul care a răspuns la telefon a fost directorul general al IRRD, Gheorghe Pastor, care a făcut declaraţii cel puţin şocante. El şi-a declarat empatia faţă de Gelu Voican Voiculescu şi a încercat să ne convingă că nu mai există un popor român (faţă de care ar trebui să aibă empatie), într-un discurs pe linie călingeorgesciană.

De asemenea, când am încercat să aflăm dacă în ultima şedinţă a Colegiului Naţional al IRRD s-a discutat situaţia lui Gelu Voican, dl Pastor ne-a trimis să-l întrebăm chiar pe acesta...

Redăm integral interviul:

Reporter: Ştiţi că instanţa i-a retras domnului Gelu Voican Voiculescu certificatul de luptător cu rol determinant şi aş vrea să vă întreb dacă calitatea dânsului de membru în Colegiul Naţional a încetat, dacă aţi făcut diligenţe pentru retragerea acestei calităţi, având în vedere decizia instanţei.

Gheorghe Pastor: În niciun caz. În niciun caz!

Reporter: De ce în niciun caz? Că aveţi o lege acolo care spune că dacă certificatul de revoluţionar se retrage... acelaşi lucru este şi în ROF-ul dumneavoastră.

Gheorghe Pastor: Instanţa s-a pronunţat, dar mai are căi de atac.

Reporter: Nu, e definitivă decizia, aţi văzut-o?

Gheorghe Pastor: Nu, nu am văzut-o. Nu ştiu, o să ne întâlnim în Colegiu şi o să discutăm şi problema asta. Dar el este numit de lege, de preşedintele României, prin legea 556. Or, noi nu putem... deci dacă se întruneşte colegiul şi supunem în discuţie chestiunea asta... şi se va hotărî...

Dar domnia sa, nu... oricum e un om care are o vârstă şi nu putem să... Eu am, eu am empatie faţă de oamenii în vârstă.

Reporter: Dar faţă de poporul român, cine are empatie? Pentru că avem nişte femei în vârstă care şi-au pierdut copiii la Revoluţie şi l-au văzut pe domnul Iliescu la IRRD şi l-au văzut pe Gelu Voican Voiculescu, faţă de dânşii, cine are empatie?

Gheorghe Pastor: Stimată doamnă, dacă îmi permiteţi să vorbesc, nu în calitate de director al instituţiei, v-aş spune că poporul român nu mai există.

Reporter: Cum adică nu mai există?

Gheorghe Pastor: Există?

Reporter: Bineînţeles că există!

Gheorghe Pastor: Vai de mine! E aşa o... (oftează) Eu când văd cum se întâmplă, Curtea Constituţională (oftează) ce poate să facă la ordine, ce se întâmplă în ţara asta, deci se fură, se vinde, se... Vă spun ceva, păi la Guvern, membrii Guvernului stau în sală, vine plicul şi unul dintre ei îl citeşte.

De regulă, nu primul-ministru, ceea ce... Aşa că ce să mai vorbim? Domne, ce ne-a mai rămas nouă poporului român dacă vor să pună firmele străine... Aţi fost la Olăneşti?

Reporter: Nu, la Olăneşti n-am fost.

Gheorghe Pastor: Încercaţi să vedeţi, să mergeţi să luaţi o cană de apă din izvoarele noastre. Să vedeţi că nu puteţi. Pentru că o firmă, nu ştiu care, din Franţa, nu a concesionat, le-a cumpărat. Adică cum să cumpere apele noastre? Eu sunt bulversat de ceea ce se întâmplă.

Reporter: Aţi votat cu Călin Georgescu?

Gheorghe Pastor: N-am votat pentru că n-am fost în ţară, am fost în Germania, la fiică-mea.

Reporter: Dar dacă eraţi în ţară cu cine votaţi? Dacă permiteţi întrebarea, evident.

Gheorghe Pastor: Vreau să vă spun că indiferent, dar absolut indiferent şi vă rog să reţineţi...

Reporter: Reţin!

Gheorghe Pastor: Da! Da! Oricui ai vota, nu contează... Eu am 68 de ani. N-am lipsit de la niciun scrutin, de la nicio votare, niciodată. Am lipsit acum şi n-am putut să votez acolo, nu era, nu ştiu unde era asta... Şi am zis: „bine, lasă, că cu mine sau fără mine, lucrurile se vor aranja.” Toată lumea, vai de mine, a mers la vot, a fost chiar o prezenţă, mi se pare, peste medie.

Dacă ne uităm pe sondajele dinainte şi de după şi... domnule, nu contează. Jocurile se fac în altă parte. Eu chiar am crezut că până la urmă votul nostru, dacă ne unim, dacă mergem... da de unde (cu amărăciune n.r.)!

Reporter: Revenind la domnul Gelu Voican Voiculescu, m-am uitat şi eu pe legea aceea care guvernează activitatea IRRD-ului şi pe regulamentele de ordine şi funcţionare, pe ambele. Şi toate prevăd că calitatea de membru al colegiului încetează dacă cineva îşi pierde certificatul de revoluţionar sau dacă este colaborator al securităţii etc. Or, domnul Voican Voiculescu şi l-a pierdut. Înţeleg empatia faţă de vârsta dumnealui, dar legea-i lege, empatia-i empatie.

Gheorghe Pastor: Numai o clipă, noi, în Colegiul Naţional, eu acum mă aflu în concediu, nu sunt în Bucureşti, chiar nu ştiu. În presă, sigur că am văzut şi la televiziune că ar fi aşa ceva. Noi ne vom întruni şi în prima şedinţă, sigur că se va discuta şi aspectul ăsta.

Reporter: Când e prima şedinţă?

Gheorghe Pastor: Conform legii noastre, şedinţa ordinară va avea loc în ultima vineri din lună.

Reporter: Deci, dacă nu mă înşel, azi ar fi trebuit să aibă loc, nu (interviul cu Gheorghe Pastor a fost realizat vineri, 25 iulie n.r.)? Nu azi e ultima vineri din lună? Şi cum faceţi cu şedinţele, că, iarăşi conform legii, Colegiul trebuie să aibă minim 15 membri şi nu mai aveţi 15 membri, aveţi vreo 13, dacă socotesc eu corect.

Gheorghe Pastor: Nu socotiţi corect! Nu aveţi informaţiile corecte!

Reporter: Păi câţi sunt?

Gheorghe Pastor: Păi, suntem exact cum scrie la lege, ca să ne putem desfăşura activitatea în mod legal. Deci suntem exact cât trebuie. Noi aşteptăm acum, sigur, cu sufletul la gură, la preşedintele nou ales să... Noi vom face propuneri, aşa cum scrie la lege, şi Domnia Sa să le valideze şi să facă numirile.

Reporter: M-am uitat pe calendar. Ultima vineri din lună este azi. Aveţi idee dacă au avut colegii dumneavoastră şedinţă? Pot suna pe cineva să mă interesez? Am încercat şi la domnul Cutean, dar n-am dat de dânsul. Pe cine aş putea suna? Pe cine îmi recomandaţi să sun să întreb dacă a fost şedinţă?

Gheorghe Pastor: Păi... acum eu fiind în concediu, nu ştiu. Aşa aţi putea suna chiar pe Gelu Voican. De ce nu-l sunaţi pe domnul Gelu Voican?

Reporter: Păi ce să îl întreb, dacă se dă singur afară?

Gheorghe Pastor: Exact! Dom'ne, ce părere ai?

Ulterior convorbirii cu Gheorghe Pastor, am încercat în repetate rânduri să îl sunăm din nou pe Emilian Cutean, care, la fel nu a răspuns, precum şi pe preşedintele IRRD, Ioan Savu. Am încercat şi la Cazimir Ionescu. Niciunul nu a răspuns la telefon.

Singurul care a răspuns a fost Petre Roman care, auzind însă întrebările, ne-a cerut „să nu îl amestecăm în asta” şi a refuzat să ne dea orice informaţie pe subiectul Gelu Voican Voiculescu, el direcţionându-ne spre Cutean care nu răspunde la telefoane.

În consecinţă, redacţia noastră a adresat un email pe 544 (legea liberului acces la informaţii publice) prin care îi cerem lui Emilian Cutean informaţii despre:

  • diligenţele demarate (sau nu?) pentru revocarea calităţii de membru în Colegiul Naţional a lui Gelu Voican Voiculescu;

  • dacă în ultima şedintă de Colegiu, care ar fi trebuit să aibă loc vineri, 25 iulie, s-a discutat despre situaţia lui GVV şi ce s-a decis;

  • informaţii despre numărul de membri în Colegiu, având în vedere faptul că, potrivit informaţiilor noastre, numărul este sub 15, ceea ce înseamnă că deciziile Colegiului sunt lovite de nulitate;

  • informaţii despre activitatea IRRD, având în vedere că instituţia plăteşte lefuri consistente şi nu se ştie pentru ce activităţi;

  • informaţii despre indemnizaţiile încasate de membrii Colegiului Naţional pentru participarea la şedinţe.

Până la ora redactării acestei ştiri, nu am primit niciun răspuns la întrebări. Vom reveni cu ele când ne vor parveni.

Câţi membri mai are de fapt Colegiul Naţional? Morţii participă la şedinţe?

Potrivit informaţiilor noastre, situaţia arată la modul următor:

Ion Iliescu a numit, atenţie, pe viaţă, 25 de membri, după cum urmează:

  1. Petrică Balint - potrivit informaţiilor noastre, nu se prezintă la şedinţe

  2. Sergiu Chiriacescu - decedat

  3. Emilian Vasile Cutean - Secretar General

  4. Iosif Dan - decedat

  5. Emil Dumitrescu - decedat

  6. Lorin Fortuna - decedat

  7. Cazimir Ionescu - prezent la şedinţe

  8. Claudiu Iordache - decedat

  9. Eugenia Iorga - demisie

  10. Mihai Ispas - decedat

  11. Dumitru Mazilu - participă la şedinţe (online)

  12. Alexandru Mironov - participă la şedinţe

  13. Sergiu Nicolaescu - decedat

  14. Gheorghe Pastor - director IRRD, participă la şedinţe

  15. Romeo Raicu - demisionat

  16. Petre Roman - a demisionat şi a revenit, participă

  17. Adrian Sanda - decedat

  18. Ioan Savu - preşedinte IRRD după Iliescu, participă la şedinţe

  19. Răzvan Theodorescu - decedat

  20. Dan Toader - participă la şedinţe

  21. Doru Ţigău - decedat

  22. Dorel Vişan - participă online

  23. Valentin Voicilă - participă rar

  24. Emil Vlădesan - participă, e mâna dreaptă a lui Cutean

  25. Gelu Voican Voiculescu - nu participă iar acum şi-a pierdut şi certificatul

În consecinţă, avem 10 decedaţi şi 2 demisionaţi = au rămas 13 membri, dintre care unul nu vine la şedinţe, cel de-al doilea e Gelu Voican Voiculescu.

Halucinant, pe site-ul IRRD, la secţia Colegiu Naţional apar încă decedaţii. Potrivit numelor şi fotografiilor afişate acolo, Sergiu Nicolaescu încă merge la şedinţele Colegiului.

Din Colegiul National al IRRD fac parte si mortii
Din Colegiul National al IRRD fac parte si mortii

Membrii noi propuşi în anul 2018 de Iohannis:

  1. Ion Caramitru

  2. Radu Filipescu

  3. Nicoleta-Lorena Giurcanu

  4. Teodor Mărieş

  5. Florian Răzvan-Mihalcea

  6. Dan Voinea

Dintre cei 6 au fost acceptaţi 2 - Nicoleta Giurcanu şi Dan Voinea, restul fiind respinşi de IRRD pe motiv că nu aveau certificate de revoluţionar. Radu Filipescu, de exemplu, deşi a participat la Revoluţie, nu a solicitat un astfel de certificat pentru că nu a dorit, potrivit informaţiilor noastre, să obţină niciun beneficiu.

Cei doi admişi de IRRD - Nicoleta Giurcanu şi Dan Voinea - au demisionat ulterior în semn de solidaritate cu Andrei Ursu, când acesta a fost demis din funcţia de Director ştiinţific al IRRD. Ursu a intrat în coliziune cu conducerea instituţiei după ce a publicat cartea Căderea unui dictator. Război hibrid şi dezinformare în Dosarul Revoluţiei din 1989, carte bazată pe investigaţii care probau implicarea fostei Securităţi în represiunea sângeroasă din decembrie 1989.

În consecinţă, Colegiul Naţional al IRRD are 13 membri, inclusiv Gelu Voican Voiculescu, sub 15 cât prevede legea

Mai merită precizat că membrii Colegiului Naţional al IRRD încasează o indemnizaţie de şedinţă în cuantum de 10% din indemnizaţia secretarului general al Institutului, indiferent de numărul de şedinţe organizate lunar.

"Empatia" poate fi penală...

Contactată de Epoch Times cu rugămintea de a analiza situaţia juridică de la IRRD, fosta judecătoare Camelia Bogdan este tranşantă:

„IRRD este obligat să pună în aplicare sentinţa Tribunalului Bucureşti prin care domnului Gelu Voican Voiculescu i s-a anulat certificatul de revoluţionar. Conform dispoziţiilor articolelor 5 şi 6 din Legea nr.556/2004, domnul GVV pierde calitatea de membru al Consiliului Naţional al IRRD şi toate beneficiile ce decurg din această calitate.

Întrucât Dreptul administrativ este guvernat de principiul simetriei juridice, iar calitatea de membru al Colegiului Naţional se dobândeşte prin decret emis de Preşedintele României, încetarea calităţii de membru trebuie publicată în Monitorul Oficial prin emiterea de către Preşedintele României a decretului de eliberare din funcţie”, susţine ea.

Întrebată dacă conducerea IRRD se poate face că plouă şi să aştepte pur şi simplu ca Nicuşor Dan să dea decret pentru revocarea lui GVV, Camelia Bogdan e la fel de categorică: „Nu. Directorii au atribuţii pe linia verificării întrunirii condiţiilor şi în cazul de faţă e notorie pierderea calităţii de membru.”

Fosta judecătoare mai avertizează că „Instituţiile abilitate (IRRD, Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari) au obligaţia sesizării organelor de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de fals de către falşii revoluţionari. Neprocedând astfel, persoanele responsabile sunt pasibile de răspundere penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omisiune a sesizării prevăzută şi pedepsită de art. 267 Cod penal.”

Camelia Bogdan mai transmite că orice persoană îi poate cere lui Nicuşor Dan să îl revoce pe Gelu Voican Voiculescu din IRRD:

„Oricine se poate sesiza şi din oficiu, putând face demersurile pentru transmiterea hotărârilor instanţelor prin care s-a constatat încetarea calităţii de revoluţionar”, afirmă ea.

Cât despre hotărârile Colegiului, dacă acesta are mai puţin de 15 membri, ele sunt lovite de nulitate iar membrii Colegiului pot răspunde penal, precizează Camelia Bogdan: „Hotărârile colegiului adoptate fără cvorum sunt nule şi pot fi atacate în instanţă de către orice persoană interesată. Poate fi atrasă şi răspunderea penală a membrilor Colegiului pentru intrarea în circuitul civil a actelor ilegale, Curtea de Conturi având obligaţia sesizării organelor de urmărire penală, sub sancţiunea săvârşirii infracţiunii de omisiune a sesizării dacă nu întreprind demersurile necesare recuperării produsului infracţiunii cu care a fost spoliat statul. Desfiinţarea Colegiului Naţional al IRRD poate avea loc doar prin Lege, având în vedere că a fost înfiinţat prin Lege, fiind incident principiul simetriei actelor juridice.”

Chiar dacă nu face nimic, Institutul ăsta trebuie să existe!

În 2023, Emilian Cutean declara, într-un material publicat de Pro TV, că „Chiar dacă nu face nimic Institutul ăsta, trebuie să existe!”

„Dacă a avut loc o Revoluţie, trebuie să aibă un... Domnule, chiar să nu facă nimic, nimic să nu facă, poporul ăsta trebuie să aibă Institutul Revoluţiei, chiar dacă nu face nimic”, declara el.

Este însă aşa? De-a lungul anilor, mulţi români au perceput însăşi existenţa IRRD-ului ca pe o palmă pe obrazul naţiei şi, în special, pe obrazul celor care şi-au pierdut fii, fiice, părinţi, surori, oameni dragi la Revoluţie.

IRRD-ul a fost înfiinţat în anul 2004, chiar de către Ion Iliescu, care a fost şi preşedintele instituţiei până în 2021. Or Ion Iliescu este considerat vinovat de furtul Revoluţiei. Ion Iliescu este cel care i-a încadrat în servicii pe foştii securişti pentru a îi folosi apoi, ca pe o măciucă, în evenimentele de la Târgu Mureş şi la Mineriadă. Un Institut al Revoluţiei condus de un personaj care a patronat crima şi a folosit-o pentru a-şi asigura puterea şi pentru a reînscrie România în sfera de putere a URSS (din fericire, căzut la scurtă vreme după ce Iliescu a semnat tratatul de vasalitate cu ruşii) a fost văzută drept o culme a impunităţii.

Într-un amplu articol publicat pe Contributors, fostul disident anticomunist Gabriel Andreescu arată că în condiţiile în care se vorbeşte despre austeritate bugetară, scăderi de cheltuieli, statul român cheltuie sume considerabile pentru IRRD. Practic, din banii românilor sunt plătiţi acum un secretar general, un director general, un director de Cabinet, un consilier la Cabinetul demnitarului, 12 posturi la serviciul de cercetare şi 13 posturi la serviciul administrativ.

„În condiţiile politicii de severă austeritate, desfiinţarea IRRD devine un test de onorabilitate pentru Premierul Bolojan şi colegii săi. Institutul se află sub autoritatea Guvernului, ca urmare, demantelarea depinde de voinţa lor”, scrie Andreescu în articolul care poate fi citit aici.

Statul român plăteşte 3 milioane de lei pe an pentru funcţionarea Institutului pentru studierea Revoluţiei, din care 2 milioane se duc pe salariile celor 15 angajaţi, susţinea, la rândul său, în 2023, fostul director ştiinţific al IRRD Andrei Ursu. Potrivit acestuia, la un calcul simplu, fiecare angajat primeşte, teoretic, peste 10 mii de lei pe lună. Institutul nu produce însă mai nimic, acuza Ursu.

"Toţi anii, ei (IRRD n.r.) au scris o serie Caietele Revoluţiei. Îşi luau interviu unii altora. Era o ruşine, o pierdere de bani. Pădurile ţării se pierdeau acolo fiindcă ei publicau mizeriile astea. Şi când am ajuns acolo, am văzut în subsolul lor o cameră mărişoară. Cam... nu ştiu. Să zicem jumate din asta, nu până la stâlpul ăla şi până în capăt. Cameră mărişoară, plină cu cărţile lor pe care nu le-au vândut niciodată şi care începuseră să putrezească", a descris Andrei Ursu situaţia de la Institut.

Cine este Secretarul General al IRRD, Emilian Cutean?

Fost strungar şi cascador, Cutean este considerat un apropiat al preşedintelui Ion Iliescu. El a devenit deputat PSD, apoi Secretar de Stat pentru problemele revoluţionarilor şi este unul dintre cei mai controversaţi lideri ai lumii revoluţionarilor post-’89.

Emilian Cutean a fost trimis în judecată în aprilie 2006, într-un dosar de abuz în serviciu, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi prejudicierea bugetului de stat. El a fost acuzat că în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, a virat nelegal sume importante către asociaţia de revoluţionari pe care o conducea, suma considerată prejudiciu fiind de peste 200.000 lei. În iunie 2009, Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, decizie care a rămas definitivă în februarie 2012, după respingerea recursului la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

Cutean a început executarea pedepsei la Penitenciarul Jilava, fiind coleg de celulă cu Adrian Năstase.

După condamnarea definitivă, Cutean a dat statul român în judecată la CEDO, reclamând încălcarea dreptului la un proces echitabil. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că i-a fost încălcat acest drept deoarece completul de judecată s-a schimbat în timpul procesului, iar noul judecător nu l-a audiat pe Cutean şi pe martori înainte de a pronunţa hotărârea, iar instanţele de apel şi recurs nu au remediat această lacună procedurală. În urma deciziei CEDO, procesul a fost rejudecat. Iniţial, Cutean a obţinut achitarea, însă, ulterior, dupa apel, CAB a decis menţinerea condamnării.

"Prin decizia 664/A din 15.04.2016 Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de revizuire formulată de persoana condamnată Cutean Emilian Vasile şi a desfiinţat decizia penală nr. 274/R din 07.02.2012 a Curţii de Apel Bucureşti, decizia penală nr. 141/A/01.04.2011 a Tribunalului Bucureşti, sentinţa penală nr. 442/15.06.2009 a Judecătoriei Sector 1 Bucureşti. În urma rejudecării dosarului, prin decizia penală nr. 271/A din 27.02.2019, Curtea de Apel Bucureşti a dispus condamnarea inculpaţilor CUTEAN EMILIAN VASILE şi SBÂRCEA MIHAELA DANIELA, pentru aceleaşi infracţiuni reţinute în sarcina lor cât şi la aceleaşi pedepse dispuse prin decizia penală nr. 274 din 7 februarie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti."

Referitor la acuzaţiile aduse lui Cutean, în 2005 Adevărul scria că o primă preocupare a acestuia a fost să obţină fosta locuinţă a lui Emil Bobu din cartierul Primăverii, situată pe Bulevardul Mircea Eliade nr. 12. La această adresă funcţiona Clubul „22-CC”, iar Cutean - la vremea respectivă deputat- locuia acolo împreună cu familia sa, fără a plăti utilităţile precum curentul electric, gazele, apa şi căldura. Pentru a asigura finanţare organizaţiei sale, în decembrie 2004, pe când conducea SSPR, Cutean a alocat asociaţiei sale suma de 3 miliarde de lei, proveniţi din fondurile destinate aniversării a 15 ani de la Revoluţie. În calitate de şef al SSPR, a inclus pe lista de acţiuni şi un subprogram ce prevedea ajutorarea asociaţiilor de revoluţionari cu dificultăţi financiare. Prima asociaţie sprijinită de urgenţă a fost chiar cea pe care o conducea el însuşi. Mai multe informaţii, aici.

Prietenia şi sprijinul lui Ion Iliescu

Emilian Cutean este considerat un apropiat al lui Ion Iliescu şi a făcut parte din cercul restrâns al acestuia după Revoluţia din 1989. Foşti revoluţionari susţin chiar că acesta este fin al fostului preşedinte care l-ar fi cununat. Iliescu l-a apărat public pe Cutean în momentele dificile, declarând că este „un om corect” şi exprimându-şi încrederea că va reuşi să-şi demonstreze nevinovăţia în justiţie. Relaţia de prietenie şi colaborare a fost consolidată prin funcţiile deţinute în instituţii-cheie legate de revoluţionari, Cutean fiind chiar numit, prin decret de Iliescu, membru al Colegiului Naţional al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Reamintim că PRIMELE CERTIFICATE DE REVOLUŢIONAR EMISE au fost cel al lui Ion Iliescu, omul care a furat Revoluţia, şi al lui Emilian Cutean, în acelaşi dosar.

Alte controverse şi tensiuni

De-a lungul timpului, Cutean a fost implicat în diferite dispute interne, fiind acuzat de alţi revoluţionari de gestionare defectuoasă sau abuzivă a fondurilor dedicate acestei categorii. Mai recent, a apărut într-un scandal privind demiterea controversată a directorului ştiinţific al Institutului Revoluţiei, Andrei Ursu, proces care a generat grave acuzaţii de abuz.

Potrivit informaţiilor noastre, aşa controversat cum este, Emilian Cutean ia un salariu de 12.500 lei şi beneficiază de maşină şi casă de serviciu. Am căutat declaraţia dumnealui de avere pe site-ul instituţiei. Întâmplător sau nu, pagina unde ar trebui să apară declaraţiile de avere şi interese este... în lucru.

Declaratiile de avere nu sunt disponibile pe site-ul IRRD
Declaratiile de avere nu sunt disponibile pe site-ul IRRD

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor