Uzinele Sodice Govora riscă falimentul, dacă legislaţia de mediu nu va fi modificată
Proprietarul Uzinelor Sodice Govora, grupul polonez Ciech Chemical, solicită autorităţilor române să modifice legislaţia pentru protecţia mediului, în caz contrar, compania din Vâlcea ar putea intra în faliment.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, ministrul de resort Varujan Vosganian s-a întâlnit marţi cu directorul general al Uzinelor Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA, Witold Urbanowski, şi cu directorul financiar al companiei, Robert Pietrowski.
“Reprezentanţii conducerii USG-Ciech Chemical au prezentat ministrului Vosganian principalele probleme cu care se confrunta compania. Astfel, pierderile companiei au ajuns la circa 100 milioane dolari în 2012, iar majoritatea problemelor se referă la creşterea costurilor la energie, dar mai ales la legislaţia mediului”, se arată în comunicat.
Witold Urbanowski şi Robert Pietrowski susţin că este necesară remedierea încadrării greşite a batalurilor de şlam pe lista depozitelor de lichide care trebuie să sisteze depozitarea în 19 ani. Această măsură ar avea ca efect, potrivit USG - Ciech Chemical Group SA, falimentarea companiei şi închiderea firmelor furnizoare de materii prime şi utilităţi.
„Drept urmare, reprezentanţii companiei majoritar poloneză au solicitat sprijin din partea autorităţilor române, prin redeschiderea Tratatului de aderare a României la UE, Capitolul de Mediu, astfel încât batalurile de şlam să nu mai fie încadrate pe lista depozitelor de lichide care trebuie să sisteze depozitarea”, mai informează comunicatul.
Grupul polonez Ciech a achiziţionat în anul 2006 Uzinele Sodice Govora din judeţul Vâlcea. USGovora-Ciech produce sodă calcinată uşoară şi grea, silicat de sodiu lichid, silicat de sodiu solid şi derivaţi ai sodei. Acţiunile deţinute de CIECH SA au o pondere de 92,91% din capitalul social al companiei.