Utilizarea de rutină a antibioticelor în fermele de animale ameninţă sănătatea umană

Pe măsură ce Europa şi SUA înfruntă ameninţarea organismelor rezistente la antibiotice, fermierii din Marea Britanie au crescut substanţial în ultimul deceniu folosirea medicamentelor pasibile de a dezvolta tulpini letale, slăbind astfel puterea medicinii umane de a vindeca bolile, informează ziarul britanic The Independent în ediţia de vineri.
Fermă de vaci (TORSTEN SILZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.06.2011

Pe măsură ce Europa şi SUA înfruntă ameninţarea organismelor rezistente la antibiotice, fermierii din Marea Britanie au crescut substanţial în ultimul deceniu folosirea medicamentelor pasibile de a dezvolta tulpini letale, slăbind astfel puterea medicinii umane de a vindeca bolile, informează ziarul britanic The Independent în ediţia de vineri.

Trei clase de antibiotice evaluate drept 'deosebit de importante în medicina umană' de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) - cefalosporinele, fluouroquinolonele şi macrolidele - au crescut ca utilizare de până la opt ori în populaţia de animale, în ultimul deceniu. În aceeaşi perioadă, numărul de animale a scăzut, cu 27% la porcine, 10% la bovine şi 11% la păsări.

Experţii spun că agricultura intensivă, în care mii de animale sunt crescute în condiţii de aglomerare, generate de presiunea preţurilor impuse de marile lanţuri de supermarketuri, face ca infecţiile să se răspândească mai rapid iar nevoia de antibiotice să fie mai mare. Utilizarea pe scară largă a antibioticelor în fermele de animale este recunoscută drept favorizând major dezvoltarea de bacterii rezistente la ele. Luna trecută, oamenii de ştiinţă britanici au identificat un nou tip de stafilococ auriu rezistent la meticilină (MRSA) în lapte - pentru prima dată când un organism rezistent a fost găsit la animale de fermă în Marea Britanie. Deşi acest organism poate fi distrus prin pasteurizare, există temeri că s-ar putea răspândi de la bovine la om.

Gene rezistente pentru forme toxice de E.coli pot sări de la animal la tulpini umane. Focarul unei virulente tulpini a E.coli rezistente la antibiotice, în Germania, luna trecută, care a provocat moartea a 39 de persoane şi spitalizarea a peste 3.300, a fost pus pe seama excesului de antibiotice în fermele de animale.

Această evoluţie subliniază ameninţarea globală a răspândirii unor organisme netratabile. Se estimează că aproximativ 25.000 de persoane mor în fiecare an în Uniunea Europeană din cauza unor infecţii bacteriene rezistente la antibiotice, potrivit OMS.

''Health Protection Agency'' (HPA) din Marea Britanie publică vineri cele mai recente cifre care arată o creştere accentuată a bacteriilor rezistente la carbapeneme, un nou tip de antibiotic puternic, despre care se spune că este o 'preocupare globală de sănătate publică'. Primele organisme rezistente au fost identificate în 2003 şi până în 2007au existat mai puţin de cinci cazuri pe an. În 2011, 657 de cazuri au fost identificate până în mai, de două ori mai mult decât totalul pentru 2010. La unii pacienţi au provocat o septicemie fatală.

HPA, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi oameni de ştiinţă independenţi au avertizat cu privire la legătura dintre utilizarea cefalasporinelor moderne şi incidenţa MRSA. Utilizarea medicamentelor a fost legată şi de apariţia la animalele de fermă a unor organisme rezistente, printre care E.coli şi salmonella. Mark Holmes, lector în domeniul medicinii veterinare la Universitatea din Cambridge, care a condus cercetarea privind noul tip de MRSA, a declarat: 'Cefalosporinele sunt unele dintre cele mai eficiente şi mai moderne antibiotice, masiv utilizate în fermele de animale. Poate că ar trebui să revenim doar la utilizarea lor la om''.

Norvegia, Danemarca şi Suedia practică controale stricte cu privire la utilizarea antibioticelor în fermele de animale, necesitând un diagnostic specific ce trebuie efectuat prin teste de laborator pentru a arăta care antibiotic este necesar. Dar în Marea Britanie, astfel de medicamente sunt folosite în mod obişnuit la vaci pentru a preveni mastita, o infecţie a ugerului, care apare mult mai frecvent la animalele intens mulse.

'Suntem singura ţară din UE care permite companiilor farmaceutice să comercializeze direct antibiotice către fermieri. Cred că este nerezonabil ca autorităţile să se aştepte ca oamenii să-şi restricţioneze utilizarea', a afirmat Holmes. 'Există 18.000 de producătorii de lactate şi mulţi de abia îşi câştigă existenţa, astfel că a arăta spre ei şi a spune opriţi utilizarea antibioticelor este ridicol. Autorităţile ar trebui sa fie mai pregătite să intervină, trebuie să se gândească bine la cum putem proteja împotriva generării de tulpini rezistente la antibiotice', a precizat el.

''Soil Association'' a cerut să se pună capăt utilizării de rutină a antibioticelor în fermele producătoare de lactate şi introducerea unor teste complete pentru MRSA la animalele de fermă, lucrătorii agricoli, lapte şi carne.

Richard Young, consilier de politică pentru asociaţie, a declarat că utilizarea tot mai mare a antibioticelor a fost determinată de cerinţele nefireşti ale agriculturii intensive. 'Problema de bază este că supermarketurile văd animalele drept nişte rotiţe într-un proces industrial major. Marjele de profit sunt incredibil de strânse. Cele mai multe dintre aceste probleme pot fi evitate având sisteme mai puţin intensive, astfel încât animalele să fie sănătoase în mod natural', a afirmat el.

Oamenii de ştiinţă au avertizat cu privire la rezistenţa la antibiotice timp de decenii, dar problema a devenit acută în contextul în care livrarea de noi medicamente s-a redus substanţial. Cu prilejul unui briefing al OMS de luna trecută, s-a avertizat că folosirea nesăbuită de antibiotice ar putea întoarce lumea la era pre-antibioticelor, când infecţiile nu răspundeau la tratament.

Un proiect de lege a fost introdus joi în Senatul SUA pentru a încuraja dezvoltarea de noi antibiotice pentru combaterea infecţiilor rezistente la medicamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor