USR şi PLUS au aprobat programul de guvernare al Alianţei. Care sunt cele şase angajamente-cheie

Dan Barna si Dacian Ciolos
Dan Barna si Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Cei aproape 200 de membri care alcătuiesc conducerile reunite ale USR şi PLUS au aprobat programul de guvernare pe care Alianţa se angajează să-l pună în practică după alegerile parlamentare. Programul va fi prezentat public, în integralitate, după depunerea listelor de candidaţi USR PLUS.

"Programul de guvernare propus de USR PLUS va aduce o schimbare radicală a modului de a guverna în România. Avem nevoie de un stat eficient, care să acţioneze curat, profesionist, în interesul cetăţeanului, ca partener al mediului de afaceri şi al societăţii civile. În anii următori, cetăţenii şi mediul antreprenorial au nevoie de stabilitate şi predictibilitate, iar statul român are nevoie de reformă şi de modernizare pentru a se scutura de tarele incompetenţei, corupţiei, ineficienţei, de moştenirea lăsată de politicieni care l-au politizat pentru a-l captura. Am discutat astăzi în structura de conducere comună a USR şi PLUS conţinutul programului, elaborat cu participarea a peste 200 de oameni cu expertiză şi experienţă pe domeniile acoperite de program. Revoluţia Bunei Guvernări pe care o propunem înseamnă, de fapt, revenirea la o guvernare a bunului-simţ", a declarat Dacian Cioloş, copreşedinte al Alianţei şi propunerea de prim-ministru a USR PLUS.

"Un program de guvernare înseamnă evoluţie, soluţii şi solidaritate. Înseamnă că ai o viziune pentru viitor şi această viziune are mecanisme bine definite, detalii şi termene şi indicatori prin care măsori evoluţia. Asta au făcut colegii noştri care au lucrat la documentul pe care l-am adoptat azi: au identificat probleme şi au venit cu soluţii. Înainte de a scrie s-au consultat cu experţi, cu societatea civilă, mediul de afaceri şi cu membri de partid. Au reuşit astfel să alcătuiască cel mai bun program dintre toate cele pe care electoratul le va avea la dispoziţie în această campanie. Cei patru ani care se încheie în decembrie au fost anii opoziţiei. Şi a fost dură. Anii care vin sunt cei ai construcţiei. Şi va fi durabilă", a subliniat Dan Barna, copreşedinte USR PLUS.

La rândul său, Oana Ţoiu, membru al Biroului Naţional PLUS, coordonatorul Programului Politic al Alianţei, a afirmat că primul pas e o Românie fără hoţie, dar întrebarea este ce punem în loc.

"Avem un plan detaliat pentru Revoluţia Bunei Guvernări, de soluţii generate de sute de ore de lucru şi de dezbateri, pentru ceea ce zeci de mii de români ne-au spus în stradă că îi doare. Dar e un plan care nu doar aduce clarificări vizavi de cum reparăm ceea ce nu s-a făcut în 31 de ani de resurse parţial irosite, ci şi cum investim în viitor. Într-o ambiţie nu doar de a fi «în rând cu lumea», ci de a face din oportunităţile de acum şansa copiilor noştri de a fi împliniţi acasă", a adăugat Oana Ţoiu.

"E prima dată când un partid propune alegătorilor angajamente clare pentru guvernare: cu livrabile, cu bugete. Revoluţia Noii Guvernări înseamnă să renunţăm la gargara politicianistă cu care ne-a obişnuit clasa politică veche. Angajamente clare, măsurabile, pe baza cărora vom negocia intrarea la guvernare", a declarat şi Cristian Ghinea, europarlamentar USR PLUS.

Alianţa a transmis că, în ultimii patru ani, a demascat hoţia din Parlament, dar nu este destul.

"Vrem o Românie fără hoţie, fără şpagă în spitale, fără pensii speciale, fără nepotisme în administraţie, fără defrişări ilegale. Suntem singurii care putem să curăţăm România de corupţie, pentru că suntem singurii care nu am fost complici la hoţiile din ultimii 30 de ani", precizează USR-PLUS:

Şase angajamente-cheie dintre cele 40 cuprinse în Programul de guvernare USR PLUS:

- Să nu mori cu dreptatea în mână. Vom repara tot ce a distrus PSD în materie de Justiţie, de la corectarea legilor Justiţiei şi desfiinţarea Secţiei Speciale la repornirea activităţii DNA, reincriminarea neglijenţei în serviciu şi revenirea la vechea definiţie a abuzului în serviciu. De asemenea, vom eficientiza şi transparentiza actul de justiţie prin măsuri precum informatizarea, transmiterea online a şedinţelor de judecată, achitarea simplificată a taxei judiciare de timbru, restructurarea circumscripţiilor judecătoriilor, suplimentarea numărului de judecători din sistemul judiciar.

- Fără politică în şcoală. Desfiinţăm, treptat, inspectoratele şcolare şi organizăm concursuri pentru directorii de şcoli, astfel încât să avem manageri performanţi la conducerea unităţilor de învăţământ.

- Creăm un Fond Naţional de Modernizare a Infrastructurii din Sănătate. Este vorba de un program de 1 miliard de euro pentru următorii patru ani, prin care să fie finanţată renovarea sau reconstrucţia de spitale.

- Împădurim România şi creăm DNA-ul Pădurilor. Simultan cu organizarea unui Parchet dedicat infracţiunilor de mediu, vrem să atragem fonduri europene, private şi bugetare pentru atingerea unui ritm de împădurire anual care să permită ca, până în 2050, să acoperim cu păduri aproximativ 40% din suprafaţa terestră a României.

- Bani europeni în industrii ale viitorului. Vrem să dezvoltăm România prin investiţii în tehnologii verzi şi energie curată, digital & industrie 4.0, prelucrare cu valoare adăugată înaltă şi inovare, ecoturism, industrii creative.

- Internet pentru toţi. Oricine, oriunde, să aibă acces la internet de mare viteză pentru ca aceasta este autostrada viitorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne