USR, semnal de alarmă: Centrele istorice riscă să ajungă pe mâna baronilor şi a rechinilor imobiliari

O lege cu dedicaţie marca PSD va pune centrele istorice din oraşe la cheremul baronilor locali şi al rechinilor imobiliari, a avertizat consilierul general USR Roxana Wring.
Roxana Wring (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.09.2016

Senatul a dat undă verde la începutul lui septembrie unui proiect de lege cu dedicaţie marca PSD care va distruge centrele istorice din toate oraşele româneşti, iar dacă va trece şi de Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, atunci zonele protejate vor ajunge la cheremul baronilor locali şi al rechinilor imobiliari, a tras un semnal de alarmă miercuri, pe contul său de Facebook, Roxana Wring, consilier general al Uniunii Salvaţi România.

"Iniţiativa de modificare a legii construcţiilor a fost respinsă de guvernul PSD, de comisiile parlamentare şi criticată de societatea civilă, în speţă de Prodomo şi de Ordinul Arhitecţilor din România. Cu toate acestea a fost adoptată fără probleme de senatori, atenţi la efectele legilor doar când este vorba despre pomeni electorale şi privilegiilor lor, lăsând astfel să treacă proiecte în spatele cărora există interese corupte.

Documentul elimină de la obligativitatea avizării de către Ministerul Culturii, autoritatea competentă în protejarea şi conservarea patrimoniului, a lucrărilor din zonele protejate şi din zonele de protecţie a monumentelor. În mod eronat, sau intenţionat, iniţiativa legislativă împarte patrimoniul imobil în monumente istorice şi în zone de protecţie şi zone construite protejate, oferind protecţie doar monumentelor istorice ", a declarat Roxana Wring.

Potrivit consilierului USR, această şmecherie va afecta iremediabil patrimoniului prin modificarea prevederilor legii construcţiilor şi lasă fără obiect codul patrimoniului la care se lucrează în prezent la Ministerul Culturii.

Pe de altă parte, Roxana Wring a subliniat că iniţiativa este şi o dovadă a calităţii mediocre a legislativului actual - nu se fac studii de impact înainte de adoptarea iniţiativelor legislative dintre care multe sunt slab argumentate, nu se face o reală dezbatere publică, nu sunt consultaţi specialiştii- dar şi a modului în care Parlamentul României adoptă "legislaţie cu dedicaţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor