USL vizează înlocuirea judecătorilor Curţii Constituţionale
alte articole
Cu o majoritate de 67,17% în noul Parlament ales în 9 decembrie, mai marii de la USL se gândesc tot mai serios la modificarea Constituţiei, şi aceasta până cel mult la vară.
Una dintre ţintele de pus în aplicare cât mai rapid posibil, declarate în programul electoral şi asumate, ceva mai reţinut, după alegeri, vizează schimbarea actualei Curţi Constituţionale a României (CCR).
Mai exact, înlocuirea tuturor celor nouă judecători de la CCR, cu alţi magistraţi din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, relevă jurnaliştii de la Gândul.
Mai mult decât atât, o altă modificare majoră vizată de USL este anularea "deciziilor de natură politică" ale CCR - chiar dacă sunt definitive şi irevocabile - prin votul a doua treimi din Parlament, exact cât a obţinut Uniunea de centru - stânga în alegeri.
USL vrea şase judecători din nouă
Conform calendarului anunţat de premierul Victor Ponta referitor la revizuirea Constituţiei, USL intenţionează să demoleze la vară actuala majoritate de la Curtea Constituţională care i-a dat câştig de cauză lui Traian Băsescu în câteva dintre cele mai importante decizii ale acestui an - inclusiv la momentul invalidării referendumului pentru suspendarea preşedintelui.
Pentru aceasta, pentru viitorii nouă ani, cei de la USL au de gând să numească şase dintre cei nouă judecători.
În prezent, CCR a rămas practic singurul aliat al preşedintelui care mai poate răsturna deciziile marii majorităţii din Parlament.
Revizuirea Constituţiei mai vizează totodată şi restrângerea mai multor atribuţii prezidenţiale. Printr-o ajustare a dispoziţiilor tranzitorii, acestea ar intra în vigoare imediat, conform unor surse juridice contactate de gândul.info.
În iulie, expiră mandatul a trei judecători CCR
Conform planurilor USL. singura prevedere care nu i s-ar aplica lui Traian Băsescu ar fi doar reducerea mandatului de 5 ani.
În iulie 2013, expiră mandatul a trei judecători intraţi la CCR pe filiera PSD în 2004 - Acsinte Gaspar, Aspazia Cojocaru şi Ion Predescu - ceea ce face ca miza USL să fie cu atât mai mare.
Potrivit actualei legislaţii, preşedintele îl va numi pe unul dintre cei trei înlocuitori, ajungându-se astfel la al cincilea judecător desemnat de Traian Băsescu sau de guvernul PDL în mandatul său.
Începând din 2007, mai toate deciziile foarte importante au fost luate la CCR, cu 5 la 4 voturi, la limită. Balanţa a fost înclinată până acum înspre cauzele susţinute de preşedinte fie de Aspazia Cojocaru, fie de Puskas Valentin Zoltan, ajuns la Curtea Constituţională pe filiera UDMR.
Ceilalţi doi înlocuitori ai judecătorilor ale căror mandate se încheie la vară vor fi desemnaţi de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu majoritate de voturi, adică de USL.
În prezent, Curtea Constituţională este reînnoită la fiecare trei ani cu câte trei judecători, însă modificarea Constituţiei ar desfiinţa însă actuala componenţă, iar numirile s-ar relua de la zero.