Ursul pierdut printre deşeuri: fotografia simbol al naturii contaminate
alte articole
Fotografia, realizată de fotograful canadian Troy Moth, impresionează prin cruzimea imaginii. Atât de mult încât fotograful, atunci când s-a aflat prima dată în faţa unui astfel de peisaj disperat, nu a avut curajul să imortalizeze scena. „Când am ajuns în faţa acestei scene incredibile nu am reuşit să fotografiez”, a explicat el. „A doua zi am decis să mă întorc, eram mai pregătit să înfrunt acea situaţie.”
Moth se afla într-o comunitate îndepărtată din Ontario, Canada, pentru a filma un documentar. În faţa lui, o întreagă vale desenată cu tonuri apocaliptice: o natură sălbatică invadată de deşeuri umane. În mijlocul acesteia era aşezat un urs.
„Am plâns când am făcut fotografia, am plâns când am lucrat acolo. Şi din nou am plâns de mai multe ori când mi-am amintit acel moment. Este cu siguranţă imaginea cea mai teribilă pe care am fotografiat-o vreodată”, a scris Moth pe pagina sa Instagram unde a partajat fotografia, numită 'Invisible Horseman - 2017' (Călăreţ invizibil), cu o referire clară la călăreţii apocalipsei.
„Tema apocalipsei este foarte evidentă în această fotografie. Am simţit-o când am luat maşina şi am făcut fotografia. Mă aflam într-un loc izolat, nu exista nimic în jur pe kilometri şi kilometri, numai deşeuri şi natură. În acel moment mi-am dat seama cum totul era departe de noi, cum toate acestea erau invizibile pentru ochii umani.”
Tematica fotografiei şi acelaşi ton disperat, amintesc o altă imagine recentă, realizată de Justin Hoffman, unul dintre finaliştii prestigiosului concurs Wildlife Photographer of the Year 2017: un căluţ de mare care trage de un beţişor pentru urechi de culoare roz. Fotografia, făcută în Indonezia, a devenit simbolul "mărilor pline de plastic" care invadează şi poluează apele noastre.
Fotografia 'Invisible Horseman - 2017' de Tory Moth - troymoth.com / Instagram