Miron Mitrea condamnat la doi ani de închisoare cu executare
alte articole
Miron Mitrea a fost condamnat de Înalta curte la doi ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale. Decizia nu este definitivă.
„Mă aşteptam la achitare, am fost surprins de condamnare. Dar asta este decizia instanţei, mergem mai departe. Toată chestiunea se bazează pe tehnic, să se măsoare exact casa”, a declarat Miron Mitrea pentru postul B1 TV.
Judecătorii l-au condamnat pe Mitrea la doi ani de închisoare pentru luare de mită, la care se adaugă interzicerea unor drepturi după executarea pedepsei, tot pe o durată de doi ani. Instanţa l-a achitat pe fostul ministru de acuzaţia de instigare la fals şi a mai dispus încetarea procesului penal în cazul său pentru uz de fals. Totodată, s-a dispus confiscarea a 169.440 de lei de la Mitrea şi a fost menţinut sechestrul asigurător pus de procuror, relatează Mediafax.
În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (protagonistă a celebrului dosar Trofeul Calităţii, care l-a trimis pe Adrian Năstase în spatele gratiilor) a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită.
Nicolae Popescu, fost arhitect şef al Primăriei Voluntari, acuzat că, în cursul anului 2006, în calitate de arhitect-şef al oraşului Voluntari, ar fi falsificat autorizaţia de construcţie emisă în cursul anului 2001 de Primăria Voluntari pentru edificarea casei mamei lui Mitrea, a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare pentru fals în acte şi două luni pentru favorizarea infractorului. Instanţa a decis să cumuleze aceste pedepse cu o altă pedeapsă de trei ani de închisoare dintr-un alt dosar. Judecătorii au constatat că pedeapsa de trei ani de închisoare a fost executată.
Reamintim că Miron Mitrea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pe 5 martie 2009 sub acuzaţiile de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea, la vremea respectivă ministru PSD al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi (927.420 de lei) în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector-şef adjunct şi inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.
DNA susţine că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău, la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei fostului ministru Mitrea.
La momentul numirii în funcţie, Irina Jianu avea calitatea de vicepreşedinte şi, respectiv, acţionar la aceste societăţi comerciale.
Conform DNA, în perioada 2001-2006, pentru ca în contabilitate să nu apără cheltuielile legate de lucrările efectuate la casa mamei lui Mitrea, Irina Jianu i-ar fi determinat pe administratori şi pe unii angajaţi ai societăţilor mai sus menţionate să opereze înregistrări inexacte în contabilitate, să omită efectuarea acestor înregistrări, să falsifice documente contabile (situaţii de lucrări, devize ofertă, devize generale, chitanţe de încasare, dispoziţii de încasare şi facturi fiscale) şi să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.
La începutul anului 2004, Irina Jianu ar fi dat dispoziţie administratorilor SC Vertcon SA şi SC Conimpuls SA să şteargă înregistrările din evidenţa contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate şi să distrugă toate documentele financiare şi tehnice.
Arhitectul Nicolae Popescu a fost acuzat că, în cursul anului 2006, în calitate de arhitect-şef al oraşului Voluntari, ar fi falsificat autorizaţia de construcţie emisă în cursul anului 2001 de Primăria Voluntari pentru edificarea imobilului respectiv, înscris pe care i l-a încredinţat, ulterior, lui Mitrea.