UPDATE: Parlamentul a avizat noua conducere BNR. Mugur Isărescu,reconfirmat, Liviu Voinea new-entry

” Renaşterea transatlantică - România între partener fidel şi jucător  ambiţios ”. dezbateri la sediul BNR în organizarea Institutului ASPEN  România. În imagine, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR
” Renaşterea transatlantică - România între partener fidel şi jucător ambiţios ”. dezbateri la sediul BNR în organizarea Institutului ASPEN România. În imagine, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR (Epoch Times România)

Comisiile reunite de Buget, Finanţe-Bănci din Parlament l-au avizat luni, în unanimitate, pe Mugur Isărescu pentru al cincilea mandat de guvernator al Băncii Naţionale a României, funcţie pe care o ocupă deja de 24 de ani. Mandatul va fi pe o perioadă de cinci ani.

Potrivit Mediafax, Mugur Isărescu a susţinut un discurs în faţa comisiilor în cadrul căruia a ţinut să mulţumească pentru activitatea actualului Consiliu de Administraţie, care a trebuit să facă faţă provocărilor crizei financiare globale resimţite de România şi a punctat câteva dintre obiectivele noului CA.

Printre obiectivele viitorului CA al BNR, Isărescu a menţionat aderarea la Zona Euro în 2019, "obiectiv ambiţios, dar încă realizabil", şi intrarea în Uniunea Bancară.

De asemenea, comisiile reunite i-au avizat luni pe Florin Georgescu pentru poziţia de prim-viceguvernator al BNR, precum şi pe Liviu Voinea şi pe Bogdan Olteanu pentru funcţiile de viceguvernatori.

Florin Georgescu şi Bogdan Olteanu au fost avizaţi cu unanimitate de voturi, în timp ce candidatura ministrului pentru Buget Liviu Voinea la o poziţie de conducere în BNR a fost aprobată cu 30 de voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 4 abţineri.

Candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsă, conform Mediafax. A fost respinsă şi candidatura lui Nicolae Dănilă, actual membru al CA, deşi PSD anunţase iniţial că îl susţine pentru un nou mandat.