UPDATE: Partidele au ajuns la un consens asupra reducerii TVA la 20%

Întâlnirea tehnică dintre reprezentanţii partidelor pe tema Codului fiscal a început.
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.08.2015

UPDATE: În urma discuţiilor tehnice pe tema noului Cod Fiscal, PSD, PNL, UNPR, UDMR şi ALDE au ajuns joi la un consens asupra reducerii TVA la 20%. De asemenea, partidele au convenit asupra eliminării taxei de stâlp din 2016 şi asupra eliminării supra-accizei la carburant, începând cu 2017.

"Am avut discuţii pe Cod Fiscal, s-a ajuns la luarea a două măsuri: TVA redus la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi eliminarea supra-accizei de la 1 ianuarie 2017", a declarat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, citat de Realitatea.net.

Teodorovici a mai precizat că, în urma reducerii treptate a TVA şi a eliminării supraaccizei la carburanţi abia din 2017, deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2%:

"Cifrele de astăzi, în urma discuţiilor pe cele două măsuri, sunt aproximative. Undeva la 0,5-0,6% este reducerea deficitului faţă de ce era estimat iniţial, deci 2% va fi deficitul, deci nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2% impactul fiscal", a declarat Eugen Teodorovici, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii partidelor.

Ministrul a mai precizat că impactul bugetar al eliminării taxei pe construcţii speciale este estimat la 1 miliard de lei, iar impactul eliminării supraaccizei la 2,7 miliarde de lei, fără TVA.

* * *

Întâlnirea tehnică dintre reprezentanţii partidelor pe tema Codului fiscal a început, joi, la Palatul Parlamentului, relatează Agerpres.

La discuţiile ce prefigurează reexaminarea în Parlament a noului Cod Fiscal respins de preşedintele Iohannis iau parte ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, Eugen Nicolicea şi Haralambie Vochiţoiu de la UNPR, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache de la PNL, precum şi Iuliu Winkler de la UDMR.

Codul Fiscal, cel mai fierbinte subiect al zilei, a fost şi pe agenda discuţiilor dintre Klaus Iohannis şi premierul Ponta, purtate ieri la Cotroceni.

Elaborat de Guvern şi susţinut şi de liberali, Codul Fiscal nu l-a convins pe preşedinte (cum, de altfel, nu a convins nici FMI-ul, Comisia Europeană, BNR-ul etc.), acesta trimiţând legea înapoi în Parlament. Cererea preşedintelui va fi dezbătută de legislativ săptămâna viitoare, în sesiune extraordinară.

Mai amintim că, potrivit BNR, pachetul de reduceri fiscale inclus în noul Cod Fiscal reprezintă o rela­xa­re de tip şoc ce va avea efecte profunde asupra economiei ro­mâ­neşti, putând duce la un deficit bugetar sub­stan­ţi­al mai mare şi la o schimbare semnificativă de direcţie – de la tendinţa de diminuare, la cea de creştere a de­fi­ci­tu­lui şi datoriei publice. La acest deficit bugetar în creştere se adaugă şi refinanţarea datoriei publice scadente, care, în 2016 şi în anii care vor urma, se va face în condiţii in­ter­ne şi internaţionale semnificativ schimbate, consideră Mugur Isărescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor