UPDATE. Bucureşti, Summitul SEECP: Traian Băsescu doreşte sincronizarea acţiunilor statelor membre. Declaraţie comună

Deschiderea Summit-ului şefilor de stat şi de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), Bucureşti, 25 iunie 2014. În imagine, Filip Vujanovic, preşedintele Muntenegru
Deschiderea Summit-ului şefilor de stat şi de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), Bucureşti, 25 iunie 2014. În imagine, Filip Vujanovic, preşedintele Muntenegru (Eugen Horoiu / Epoch Times)

UPDATE. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la sfârşitul summit-ului SEECP, că organizaţia este una dificlă, însă spre deosebire de reuniunile anterioare, cea de la Bucureşti a avut un real succes.

„Aş vrea să remarc faptul că summit-ul de azi a fost în sfârşti unul de succes, am reuşit să adoptăm o declaraţie, ceea ce nu s-a întâmplat la ultimele două summit-uri. Faptul că s-a reuşit acest lucru, revitalizează organizaţia şi face din ea un partener credibil al UE. Este o platformă de lansare pentru ţările care doresc să devină membre UE şi NATO”, a afirmat Băsescu.

„SEECP este o organizaţie dificilă pentru că dincolo de probleme regionale, abordează în interiorul ei şi problema bilaterală şi multe alte dificultăţi atunci când se pune problema unui consens. Acesta a fost şi motivul pentru care baia acum, al treilea summit reuşeşte să aibă o declaraţie comună”, a msusţinut şeful statului.

***

Preşedintele Traian Băsescu găzduieşte, miercuri, la Palatul Cotroceni, Summit-ul şefilor de stat şi de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).

La summit participă reprezentanţi din 12 state membre din regiune: Republica Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Republica Croaţia, Republica Elenă, Republica Turcia, Republica Serbia, Republica Slovenia, Republica Moldova, Muntenegru şi fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, precum şi, în calitate de invitaţi, iau parte reprezentanţi ai Pristinei, comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, şi secretarul general al Consiliului Cooperării Regionale (RCC), Goran Svilanovic, informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj participanţilor precizând că "în acest moment avem obligaţia de a trece peste toate disputele pe care le avem pe denumirea ţării, poziţia faţă de Ucraina şi să dăm un document politic care să califice organizaţia noastră ca pe un partener solid al UE".

Traian Băsescu afirma că "Am reuşit să organizăm acest summit după eşecul de la Ohrid, de anul trecut, când summitul nu a mai putut fi organizat. Eşecul de anul trecut ni se datorează nouă, tuturor, ţările din regiune n-au reuşit să găsească un acord asupra participării, darămite asupra unei declaraţii comune. Să sperăm că astăzi vom reuşi să ajungem la un acord pentru o declaraţie şi astfel să salvăm organizaţia. În opinia mea, dacă summitul de la Bucureşti va fi al doilea summit ratat, dacă nu vom avea o declaraţie, cred că organizaţia este în situaţia unui colaps. Aici aş sublinia importanţa organizaţiei noastre."

Preşedintele aminteşte de grupul de la Vişegrad, care a ajutat toate statele membre să intre în NATO şi în Uniunea Europeană, subliniind faptul că toate statele membre au înţeles că menţinerea organizaţiei este extrem de importantă pentru promovarea intereselor regionale. Preşedintele recomandă la summitul prezent "să încercăm să găsim soluţia unei declaraţii prin formule de negocieri rezonabile. Aş menţiona că Bosnia are observaţii la punctele 2.5, 2.6 şi eu sper din tot sufletul că se vor găsi soluţii pentru că, pe de altă parte, avem o mină de aur în această declaraţie, faptul că s-a reuşit o negociere acceptată atât de Belgrad, cât şi de Pristina, ceea ce este extrem de important."

Şeful statului consideră că summitul se desfăşoară într-un moment foarte important, imediat după alegerile din Parlamentul European, şi subliniază că s-a mărit numărul parlamentarilor care fac parte din partide xenofobe, extremiste, antieuropene. "Nu întâmplător am pus data summitului înaintea celui de la Bruxelles - unde se vor discuta condiţii de extindere. Ar fi o greşeală ca de aici, de la organizaţia noastră, să nu pornească un semnal puternic că regiunea, în ansamblul ei, îşi doreşte integrarea", a declarat şeful statului.

În ce priveşte Ucraina, Băsescu a afirmat că, chiar dacă statele au abordări diferite, "realitatea este că suveranitatea şi integritatea Ucrainei au fost afectate, iar organizaţia noastră nu poate să nu observe".

Preşedintele Traian Băsescu invită pe toţi participanţii să treacă "peste toate disputele pe care le avem pe denumirea ţării, poziţia faţă de Ucraina şi să dăm un document politic care să califice organizaţia noastră ca pe un partener solid al UE".

Obiectivul principal al Preşedinţiei-în-exerciţiu române a SEECP este sincronizarea acţiunilor desfăşurate în cadrul acestui format de cooperare regională cu eforturile statelor regiunii de integrare europeană şi euroatlantică.

Vineri a avut loc la Bucureşti cea de-a treia reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe din statele participante la SEECP, care a fost dedicată prezentării activităţilor Preşedinţiei-în-exerciţiu române a SEECP şi discutării ultimelor evoluţii la nivel regional.

Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est, care a fost înfiinţat în 1996, este o formă de cooperare regională neinstituţionalizată concepută ca o manifestare a solidarităţii dintre statele din zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne