UPDATE: Andrei Chiliman, cercetat sub control judiciar. "Nu există demisie, nu există absolut nimic!"

Primarului Sectorului 1 Andrei Chiliman rămâne în libertate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis cercetarea edilului sub control judiciar pentru 60 de zile.
Andrei Chiliman (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.06.2015

UPDATE: Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a prezentat, sâmbătă dimineaţa, la Secţia 1 Poliţie din Capitală, unde va mearge de două ori pe săptămână, după ce instanţa supremă a decis să fie cercetat sub control judiciar. Primarul a negat orice intenţie de a demisiona:

"Nu există demisie, nu există absolut nimic. Nu există nici un fel de dovezi la dosarul respectiv. Nu are nici o legătura dosarul cu vreo şpagă, nu există nici un fel de dovadă. Lăsăm justiţia să îşi facă treaba. Aşa cum am stabilit cu dânşii, o să vin la Poliţie de două ori pe săptămână", a declarat Chiliman, citat de Hotnews, la ieşirea din secţia de Poliţie.

* * *

Primarului Sectorului 1 Andrei Chiliman rămâne în libertate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis cercetarea edilului sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, al Ioanei Costescu, consilier personal al primarului, precum şi al consilierului local Ion Brad, toţi trei puşi sub urmărire penală în acelaşi dosar.

Chiliman a fost reţinut joi de procurorii DNA sub acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, încă din anul 2004, după alegerile locale, la iniţiativa lui Vlad Octavian Moisescu, a fost constituit un grup infracţional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei şi interfaţa lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primăriei Sectorului I Bucureşti), Chiliman Andrei Ioan şi Brad Ion, grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupţie şi asimilate acestora, care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

Vlad Moisescu coordona grupul infracţional, solicita şi încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, în timp ce Ioana Costescu şi Ion Brad derulau activităţi de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora, iar inculpatul Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atribuţiilor conferite de funcţia sa, garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi ulterior, pe parcursul derulării acestora.

Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărţiţi între suspecţii Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei şi filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv - filiala sector 1.

Diferenţa de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.

Procurorii anticorupţie susţin că grupul infracţional a obţinut de la reprezentanţii a doua societăţi comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor