Universitatea Harvard, escrocată în România. Vinde urgent pădurile cumpărate

Peisaj de iarnă
Peisaj de iarnă (Epoch Times)

Universitatea Harvard din Massachusetts, Statele Unite ale Americii, vrea să vândă tot ce a cumpărat în ultimii ani în România, şi anume, cca 32.000 de hectare de păduri şi aproximativ 2.000 de hectare de teren agricol. Societatea independentă dedicată jurnalismului de investigaţie „Rise Project“ face cunoscut faptul că terenurile au fost achiziţionate cu ajutorul firmei româneşti Scolopax SRL, care are sediul în Braşov, universitatea fiind acţionarul terenurilor în proporţie de 99,99 la sută, prin intermediul fondului de învestiţii Phemus Corporation, potrivit Adevărul.

Universitatea americană s-a hotărât să scape de investiţiile pe care le-a făcut în România după ce DNA Arad a deschis un dosar pe numele lui Dragoş Lipan Secu, reprezentantul firmei Scolopax. Conform procurorilor anticorupţie, Dragoş Secu ar fi mărit artificial preţul plătit de companie pentru o suprafaţă de pădure, iar o parte din surplus i-ar fi revenit lui Secu. Procurorii bihoreni consideră că el ar fi primit mită cca un milion de euro, un sejur în Grand Canaria (Spania) şi un autoturism Chrysler Sebring. Anchetatorii au intrat în posesia informaţiilor de la Eler Csaba Robert, un fost partener de afaceri al lui Secu.

Păduri cumpărate în acelaşi fel în alte zone din ţară

Eler a obţinut şi el o parte din terenuri, pe care le-a vândut apoi printr-un contract încheiat cu primarul Eugen Nichita din Botoşani, care este de asemenea martor în acest dosar. Terenurile au fost iniţial retrocedate, iar ulterior cumpărate de primar de la cei care le-au revendicat.
Acest mod de tranzacţii succesive, prin care pădurea din Botoşani a fost dată companiei Scolopax la o sumă mult mai mare decât cea iniţială, a fost folosit şi în alte zone din ţară, precizează jurnaliştii de la „Rise Project“.

DNA Ploieşti investighează o astfel de afacere în Buzău, de unde Scolopax a cumpărat 681 de hectare de pădure tot ca urmare a unor retrocedări şi tranzacţii suspecte. O situaţie similară este şi la Focşani.

Harvard confirmă că vinde terenurile

Publicaţia Universităţii Harvard a dezvăluit că vrea să vândă terenurile cumpărate în România. „Harvard a scos la vânzare o mare parte din participaţiile sale forestiere din România, în conformitate cu documentele depuse în ţară la sfârşitul lunii ianuarie. Documentele de publicitate au fost postate în mai multe localităţi din România la două zile după ce Dragoş Lipan Secu, un fost colaborator al Universităţii, a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită şi spălare de bani“, confirmă „The Harvard Crimson“.

Harvard a început să facă investiţii în pădurile din România în 1997. „Tranzacţia nu afectează angajamentul nostru în România, dar din cauza procesului de tranzacţie în curs de desfăşurare, nu suntem în poziţia de a comenta mai mult în legătură cu acest subiect“, a afirmat Kevin Galvin, purtător de cuvânt al Universităţii Harvard.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne