Universitatea Babeş-Bolyai solicită CNATDCU să analizeze "în regim de celeritate" presupusul plagiat al premierului Ciucă

Nicolae Ciuca, Prim-ministru
Nicolae Ciuca, Prim-ministru (Epoch Times România)

Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca solicită Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să analizeze, în regim de celeritate, acuzaţiile că premierul Nicolae Ciucă şi-ar fi plagiat teza de doctorat.

“Având în vedere recentele suspiciuni şi acuzaţii de plagiat referitoare la teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă şi luând în calcul preocuparea constantă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pentru păstrarea celor mai înalte standarde academice şi pentru o cultură a integrităţii academice şi sociale, UBB solicită Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) analizarea nu doar cu maximă atenţie, pentru a se evita orice contestaţii procedurale, care ar putea anula analiza/concluziile academice, ci şi în regim de urgenţă a acestei situaţii, ţinând cont de funcţia publică a domnului Nicolae Ciucă, cu implicaţii pentru buna funcţionare şi pentru imaginea ţării”, a precizat UBB într-un comunicat.

Reamintim că, potrivit jurnalistei Emilia Şercan, teza în baza căreia actualul premier, Nicolae Ciucă, a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138.

Conţinutul din cel puţin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susţinute anterior la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Cu câteva excepţii, porţiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat, susţine jurnalista, care mai relatează că a primit acces la teză abia în decembrie, după trei solicitări scrise făcute către Biblioteca Naţională începând cu luna mai 2021.

Şercan a mai informat că analiza lucrării pe care a făcut-o a relevat, pe lângă copierea cuvânt cu cuvânt, patru tehnici clasice de mascare a plagiatului, acestea fiind “topica inversată” (topica unui paragraf e uşor de rearanjat şi poate da impresia de formulare originală, deşi conţinutul e practic acelaşi), reformularea începutului de paragraf pentru ca textul să pară original, eliminarea unor cuvinte neesenţiale şi aşezarea ideilor cu liniuţă, de la capăt.

Într-o declaraţie de presă, premierul Nicolae Ciucă susţine că teza sa de doctorat “a fost întocmită în concordanţă cu cerinţele legale existente la momentul respectiv”. El a negat acuzaţiile de plagiat şi a anunţat că va cere verificarea lucrării de către Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Apărare - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat. Detalii aici.

Ulterior anunţului făcut de Ciucă, jurnalista Emilia Şercan a ieşit în spaţiul public cu noi explicaţii potrivit cărora premierul încearcă să iasă basma curată din povestea doctoratului plagiat. Potrivit Emiliei Şercan, solicitarea analizării tezei pe care a trimis-o premierul ieri la Universitatea Naţională de Apărare “e praf în ochi”, căci Comisia de etică a UNAP poate legal emite doar un punct de vedere, care are valoare juridică zero. Mai mult, Comisia de etică a UNAP nu poate lua decizia de menţinere sau retragere a unui titlu de doctor, transmite Şercan. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne