Uniunea Internaţională a Romilor a deschis o reprezentanţă la Chişinău

Epoch Times România
03.06.2013

Uniunea Internaţională a Romilor a deschis sâmbătă o reprezentanţă la Chişinău. Aceasta va fi condusă de Vasile Drangoi, cunoscut om de afaceri, preşedintele Mişcării social-politice a romilor din Moldova. La deschiderea reprezentanţei au participat preşedintele Uniunii Florin Cioabă, baronul romilor din Moldova Artur Cerari, ambasadorii Ungariei şi României, Matyaş Silaghi şi Marius Lazurcă, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice din Rusia şi Suedia, politicieni, oficiali, preşedinţi ai organizaţiilor romilor din alte state.

"Romii nu au unitate naţional-teritorială. Însă virtual un astfel de stat există. Romii au Parlamentul lor, Guvern, sistem judecătoresc, stemă, drapel, imn", a relatat comisarul Uniunii Internaţionale a Romilor, Normunds Rudevics. Potrivit lui, reprezentanţe similare funcţionează în 42 de state. În ţările CSI, Moldova este "prima rândunică".

"Integrarea romilor are loc pe parcursul a mai bine de 20 de ani. Pentru acest proces sunt alocaţi şi se cheltuiesc sume importante de bani. Pentru anii 2014-2020 Comisia Europeană a planificat să acorde Uniunii Internaţionale a Romilor 26,5 mlrd. euro, pentru realizarea a patru programe, care au drept scop să soluţioneze problemele romilor în procesul de angajare în câmpul muncii, asigurarea cu loc de trai, educaţie şi medicină. Însă sunt şi probleme. Statele civilizate au creat organizaţii, care realizând procesul de integrare, doresc să vadă în romi persoane la fel ca şi ei. În Ungaria se doreşte ca romii să se asemene cu ungurii, în Rusia - cu ruşii, în Letonia - cu letonii, în România - cu românii ... Ceea ce este incorect. Romii doresc să fie identificaţi în primul rând ca romi. Nu este de mirare c ă politica de integrare a romilor în cealaltă direcţie a reprezentat fiasco", a spus Rudevics. El a atras atenţie asupra faptului că în Europa în paşapoarte nu mai este indicată apartenenţa etnică.

"Acest lucru nu-i deranjează pe cetăţeni, deoarece ei locuiesc în ţările lor. Moldovenii în Moldova, belaruşii în Belarus, ruşii în Rusia. Însă romii nu pot demonstra acest lucru. Documente oficiale nu există. Însă lor le este interesant să fie romi, să participe la Jocurile Olimpice, în calitate de reprezentanţi, fie chiar a unei ţări virtuale, sub steagul Uniunii Internaţionale a Romilor. De asemenea, ei doresc să participe la concursul muzical Eurovision. Da, UE, acordă susţinere financiară pentru romi. Însă ar fi bine dacă cel puţin 1% din aceste resurse ar ajunge la romi. Nu există un mecanism de control al acestor resurse financiare. Eliberarea paşapoartelor internaţionale pentru romi, va permite reglementarea acestui proces, inclusiv primirea acestor resurse de către romi.

Romii vor continua să fie cetăţeni ai ţării în care locuiesc, însă în paralel, se vor afla şi sub protecţia Uniunii Internaţionale a Romilor", spune comisarul Uniunii. Directorul Biroului Relaţii Interetnice Galina Beleacova a calificat deschiderea reprezentanţei Uniunii, drept un eveniment important pentru Moldova.

"Este vorba şi de schimb de experienţă şi de realizarea unor noi programe pentru susţinerea romilor din Moldova", consideră sursa citată. Preşedintele reprezentanţei Uniunii în Moldova Vasile Drangoi a precizat că "odată cu apariţia în Moldova a acestei structuri prestigioase, romii din ţară au primit garanţia că vocea lor va fi auzită la nivel internaţional".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor