Scăderea preţurilor pe piaţa imobilelor din Chişinău nu se aşteaptă

"Scăderea totală a preţurilor pe piaţa imobilelor din Chişinău pentru vara anului 2013 nu se aşteaptă", consideră directorul companiei GOFMA Consulting, Dmitrii Tărăburcă. Într-un interviu, el a confirmat faptul că previziunile din anii precedenţi, care preziceau căderea preţurilor pe piaţa imobiliară din capitala Republicii Moldova, şi-au demonstrat netemeinicia.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
03.06.2013

"Scăderea totală a preţurilor pe piaţa imobilelor din Chişinău pentru vara anului 2013 nu se aşteaptă", consideră directorul companiei GOFMA Consulting, Dmitrii Tărăburcă. Într-un interviu, el a confirmat faptul că previziunile din anii precedenţi, care preziceau căderea preţurilor pe piaţa imobiliară din capitala Republicii Moldova, şi-au demonstrat netemeinicia.

"Prognozele pot fi justificate numai în ceea ce priveşte pierderea volumului pieţei imobiliare. În prezent, problema pe piaţa secundară este una - calitatea locuinţelor lasă de dorit. De exemplu, pentru a satisface cererea pentru clădiri rezidenţiale, în Chişinău, la preţul de 250 mii de euro, chiar şi acum, aproape imposibil", a spus agentul imobiliar. Potrivit lui, volumul pieţei imobiliare din capitală a scăzut nu atât din cauza lipsei banilor, cât din cauza lipsei de determinare a cumpărătorului.

"O categorie de potenţiali cumpărători aşteaptă scăderea preţurilor la imobile de locuit, şi va aştepta încă mult timp. O altă categorie nu poate găsi locuinţa, care să corespundă calităţii solicitate", a accentuat acesta. Tărăburcă susţine că o locuinţă confortabilă poate fi găsită pe piaţa primară. Din acest considerent, acum în Chişinău piaţa primară este ceva mai activă.

"Cererea pe piaţa primară este orientată spre locuinţa finisată. Cele mai solicitate sunt apartamentele cu două şi trei odăi cu suprafaţă de 90-100 m.p.", a explicat sursa citată. În acelaşi timp, specialistul a menţionat că pe piaţa primară a imobilelor din capitală, problema calităţii şi protecţia resurselor financiare alocate de cumpărători, sunt la fel de acute, ca şi pe piaţa secundară. În opinia lui Dmitrii Tărăburcă, problema pieţei imobiliare din capitală poartă un caracter clasic. Una dintre probleme ţine de lipsa administrării corespunzătoare din partea statului.

"Funcţionarii sunt preocupaţi de felul cum să facă bani şi să obţină beneficii politice. Piaţa imobiliară nu intră în interesele lor. Însă chiar dacă intră, atunci doar în formă speculativă. Aparatul administrativ nu reglementează piaţa, ci este singur un jucător al acestei pieţe. Politicienii încearcă să profite. Sistemul administrativ este orientat nu spre dezvoltarea şi soluţionarea problemelor, dar crearea problemelor şi pomparea banilor", a precizat agentul imobiliar.

Cu toate acestea, principala problemă a pieţei imobiliare din capitală sunt dificultăţile legate de creditarea participanţilor profesinişti. "Împrumuturile financiare disponibile au devenit o problemă generală în Republica Moldova. În actualele condiţii, este puţin probabil să atragi resurse ieftine şi de lungă durată. Sistemul financiar este şi va rămâne un factor de descurajare, care va direcţiona piaţa în direcţia speculaţiilor. Participanţii profesionişti de pe piaţă nu vor fi în stare să lucreze la capacitate maximă cu un astfel de sistem financiar", a spus Tărăburcă. În opinia lui, este puţin probabil ca participanţii profesionişti de pe piaţa imobiliară să poată atrage resurse ieftine şi pe termen lung pe o piaţă, de genul celei din Moldova.

"O parte din constructori lucrează fără o analiză prealabilă şi au un management slab. Ei consideră cheltuielile pentru această activitate inutile. O astfel de atitudine însă duce de cele mai multe ori la faliment. Investitorul nu consideră astfel, prin urmare doar investitorii moldoveni pot să discute cu constructorii locali. Însă pe aceştia nu-i interesează operaţiunile de lungă durată", a spus specialistul. El este convins că în actualele condiţii este imposibil de a transforma piaţa imobiliară.

Directorul GOFMA Consulting a ajuns la concluzia că pe cât de trist nu ar fi, dar "pe piaţa imobiliară din Chişinău rău este totul şi pentru toţi: cumpărătorii nu vor aştepta ieftiniri, iar vânzătorii nu vor aştepta cumpărători". "Piaţa imobiliară moare. Este trist un singur lucru - prea îndelungat este acest proces. O astfel de piaţă nu trebuie nimănui. Ţara are nevoie de o piaţă absolut nouă, orientată spre dezvoltare şi soluţionarea necesităţilor atât a participanţilor profesionişti, cât şi a potenţialilor cumpărători", a spus Dmitrii Tărăburcă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor