Uniunea Europeană va acorda Moldovei 100 de milioane de euro

Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, s-a întâlnit pentru prima dată cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

În urma întrevederii, oficialul european este convins că şeful statului va implementa reformele proeuropene şi speră ca acesta va împăca guvernarea cu opoziţia.

În acest sens, Shuebel a declarat că "Nicolae Timofti este drăguţ şi am văzut că este gata să-şi ia asupra sa mari responsabilităţi. A spus că este gata să continue procesul de integrare europeană. Să sperăm că va menţine dialogul şi cu ceilalţi parteneri externi ca Rusia sau Ucraina. Am vorbim şi despre reformele în Justiţie şi sperăm că le va continua", şi-a manifestat speranţa.

În cadrul întrevederii, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, l-a felicitat pe preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu prilejul învestirii în funcţie.

După întâlnire oficialul European a declarat că odată cu alegerea preşedintelui, Moldova trebuie să implementeze toate reformele cerute de Uniunea Europeană.

Mai mult, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Dirk Schuebel a constatat o avansare în negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

"În acest an vom atinge, pentru prima dată, marja de 100 de milioane de euro pe marginea cooperării bilaterale. Din aceste 100 de milioane de euro, 52 de milioane de euro sunt prevăzute pentru reformarea sistemului judecătoresc", a precizat Dirk Schuebel.

Totodată, oficialul a spus că Uniunea Europeană va creşte finanţarea pentru proiectele comune între cele două maluri ale Nistrului, în special după schimbarea conducerii de la Tiraspol, relatează Publika.TV.

În acest sens, Dirk Schuebel a menţionat: "Vom continua să sprijinim eforturile pentru consolidarea încrederii în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean. În acest sens, sunt prevăzute 12 milioane de euro pentru anul acesta şi 28 milioane de euro pentru anul viitor".

Precizăm că Dirk Schuebel a reiterat şi disponibilitatea UE de a sprijini procesul de reintegrare a Republicii Moldova, menţionând şi ajutorul financiar de 24 de milioane de euro pentru anul curent şi 2013, bani destinaţi sporirii măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului. Acesta a mai declarat că Uniunea Europeană doreşte să-şi schimbe statutul în cadrul negocierilor, de la cel de observator la mediator, dar este nevoie de consensul tuturor părţilor, iar în urma schimbărilor politice de la Tiraspol, cooperarea cu regiunea separatistă a Republicii Moldova a devenit mai uşoară.

”Noi vedem un suflu nou în Transnistria, în persoanele dlui Şevciuk şi a dnei Ştanski şi putem spune că, în ultimele luni, cooperarea a devenit mai uşoară. Totuşi, vom putea vorbi despre un anumit progres doar la sfârşitul acestui an, după ce vor avea loc mai multe runde de negocieri” a menţionat oficialul european .

Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de sprijin financiar din partea UE pe cap de locuitor, după Teritoriile Palestiniene, urmând să primească doar în acest an aproximativ 100 de milioane de euro, dintre care 52 de milioane din această sumă vor reprezenta sprijin financiar pentru reforma justiţiei.

Următoarea rundă de negocieri în formatul 5 2 se va desfăşura pe 17-18 aprilie la Viena.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe