UE a alocat 12 milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru Transnistria

UE a alocat 12 milioane de euro pentru Transnistria ca parte a asistenţei financiare pentru R. Moldova, în valoare de 273 milioane de euro, pentru perioada 2011-2013, anul viitor UE urmând să aloce pentru regiunea transnistreană alte 28 milioane de euro.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Epoch Times România
10.01.2012

UE a alocat 12 milioane de euro pentru Transnistria ca parte a asistenţei financiare pentru R. Moldova, în valoare de 273 milioane de euro, pentru perioada 2011-2013, anul viitor UE urmând să aloce pentru regiunea transnistreană alte 28 milioane de euro.

Premierul Vlad Filat şi şeful misiunii UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel, au semnat marţi un acord privind implementarea unor proiecte în Transnistria în valoare de 13,1 milioane de euro - 12 milioane reprezentând fonduri europene nerambursabile şi 1,1 milioane de euro bani din partea Programului pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite. Perioada de implementare a programului este de cinci ani.

Proiectele vizează dezvoltarea mediului de afaceri, transport, domeniul medical, educaţie, protecţia mediului şi infrastructura socială din Transnistria.

Potrivit lui Dirk Schuebel, câteva proiecte au fost deja realizate. Este vorba de două centre de business în Tiraspol şi Bender, al treilea urmând a fi deschis în Râbniţa, modernizarea Centrului Perinatal din Tiraspol, dotarea cu echipamente pentru grădiniţele şi şcolile din satele din zona de securitate. De asemenea, pentru promovarea valorilor europene printre cetăţenii din stânga Nistrluui urmează a fi deschis şi un centru de informare al UE în cadrul Universităţii din Tiraspol, relatează Unimedia.

„Măsurile de consolidare a încrederii între malurile Nistrului sunt iniţiative care au scopul de a crea un mediu favorabil pentru o mai bună cooperare la nivel de instituţii, societate civilă, dar şi la nivel individual. Aceste măsuri nu sunt menite doar pentru regiunea transnistreană, ci constituie un beneficiu pentru Moldova în integritate”, a declarat Schuebel.

La rândul său, premierul Vlad Filat a reiterat că reintegrarea Republicii Moldova este prioritatea absolută în activitatea Guvernului de la Chişinău şi în acest sens au fost şi urmează a fi întreprinse acţiuni concrete. „Este vorba de promovarea proiectelor sociale şi de infrastructură care vizează raioanele de est ale ţării şi care au ca scop crearea condiţiilor de reintegrare reală a regiunii în spaţiul economic, politic, social şi informaţional al Republicii Moldova”, a spus Filat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor