Uniunea Eurasiatică dă undă verde comerţului liber cu Iranul

O întâlnire a liderilor Uniunii Economice Eurasiatice la Moscova.
O întâlnire a liderilor Uniunii Economice Eurasiatice la Moscova. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.05.2015

Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) şi-a dat acordul preliminar pentru semnarea unui acord de comerţ liber cu Iranul, a declarat un oficial senior al blocului.

Reprezentantul rus în comitetul de conducere al UEE, Andrei Slepnev, a declarat că propunerea a fost aprobată de toţi membrii uniunii în timpul unei întâlniri de nivel înalt în capitala armeană Erevan.

UEE este o uniune economică formată din foste state sovietice şi condusă de Rusia, care are ca scop garantarea tranzitului liber de bunuri, servicii, capital şi muncitori între ţările membre ale grupului.

Discutând cu reporterii, Slepnev a descris Iranul ca fiind “partenerul nostru cheie în Orientul Mijlociu” şi a subliniat creşterea importanţei sale în condiţiile în care “perspectiva ridicării sancţiunilor internaţionale [aplicate împotriva Iranului] este acum mai reală ca niciodată.”

Slepnev a declarat că oficialii UEE mai poartă discuţii cu Egiptul, Israelul şi Vietnamul, potrivit presei chineze de stat.

China şi India şi-au exprimat deja interesul de a se alătura unei zone de comerţ liber cu UEE.

În ceea ce priveşte China, Slepnev a mai declarat că Beijing-ul este un partener comercial şi strategic foarte important al UEE, adăugând că în curând vor începe discuţiile cu China pentru comerţul liber.

Din UEE fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan şi Armenia şi se aşteaptă ca Kîrgîzstanul să se alăture uniunii în acest an. În momentul de faţă, blocul are o populaţie de 170 de milioane de oameni şi un PIB de 2,7 trilioane de dolari.

Blocul a început să funcţioneze la 1 ianuarie 2015 şi îşi propune să ajungă o forţă economică majoră care va provoca poziţia şi puterea Uniunii Europene şi a Statelor Unite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor