Ungaria vrea să cumpere Ardealul
alte articole
Dacă Ungaria nu poate avea Ardealul altfel, îl cumpără.
Szabo Jozsef, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, a declarat postului de radio Erdely FM că statul ungar pregăteşte un program prin care să cumpere terenuri agricole în Ardeal. Proiectul Ungariei, ale cărui prime etape au fost deja finalizate, va fi demarat dacă va putea fi pus în concordanţă cu legea funciară română.
Ungaria a pregătit proiecte similare şi pentru fondul forestier şi de izvoare de apă minerală din România, a mai dezvăluit diplomatul maghiar în interviul publicat pe Szekelyhon.ro
Conform premierului Ungariei, Viktor Orban, implementarea programului de acordare a cetăţeniei maghiare românilor cu ascendenţă maghiară printr-o procedură simplificată a făcut ca populaţia Ungariei să crească cu aproximativ 500.000 de persoane. Deşi acestea provin din toate statele cu minoritate maghiară, majoritatea lor sunt din Transilvania. Acum statul ungar doreşte să cumpere pământurile din Ardeal.
România este obligată ca de la 1 ianuarie 2014 să permită persoanelor fizice străine rezidente în Uniunea Europeană să poată cumpăra terenuri agricole în România. Parlamentul a adoptat în decembrie 2013 o lege iniţiată de Guvern prin care se reglementează vânzarea de teren agricol în extravilan către persoanele fizice, impunându-se anumite drepturi de preempţiune la cumpărare, în favoarea coproprietarilor, vecinilor, arendaşilor, altor persoane de pe raza localităţii respective, precum şi a statului român. Legea nu a fost încă promulgată, astfel că se aplică doar ridicarea restricţiilor pentru străinii care doresc să cumpere terenuri în România.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu şi să fie publicată în Monitorul Oficial. Tranzacţiile cu terenuri agricole între persoanele juridice nu sunt atinse de această lege.
În această lumină se aşteaptă înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, care va funcţiona direct în subordinea premierului Victor Ponta. Începând din 2014, aceasta va administra toate tranzacţiile cu terenuri extravilane din România şi va putea achiziţiona în numele statului pământuri agricole.
În publicaţia Nepszabadsag, atât purtătorul de cuvânt al Ministerului de Exerne maghiar, cât şi Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti au negat veridicitatea celor declarate de ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti. Ambasadorul susţine că subordonatul său nu ar fi dat niciun interviu. Încercarea Nepszabadsag de a-l contacta pe Szabo Jozsef Andor s-a soldat cu refuzul acestuia de a face declaraţii şi rugămintea ca întrebările să fie adresate ambasadorului. Jurnalistul Szucher Ervin, cel care semnează interviul dat de Szabo a prezentat înregistrarea acestuia pe telefon pentru jurnaliştii Nepszabadsag, demonstrând existenţa şi adevărul celor declarate.
Szabo Jozsef Andor a mai afirmat "că românii şi-au construit legislaţia pe principiile legii maghiare. Dacă statul român este în stare să-şi apere terenurile agricole şi proprietarii care îl lucrează, foarte bine. Dar dacă nu este în stare să ofere ceva pentru acele terenuri, atunci piaţa este liberă, poate să vină oricine - nu neapărat un maghiar, poate fi un danez sau un francez - care doreşte să cumpere".