Ungaria: Desfiinţarea locurilor de muncă ale Nokia, o surpriză neplăcută pentru Viktor Orban
alte articole
Decizia Nokia de a include Ungaria în ultima sa rundă de reduceri de locuri de muncă, anunţată miercuri, nu ar fi putut veni într-un moment mai prost pentru zbuciumatul premier Viktor Orban. La o zi după ce Orban a lăudat compania finlandeză în discursul său anual despre starea naţiunii ca investitor model pentru crearea de locuri de muncă sigure, Nokia şi-a dezvăluit planurile de a reduce 2.300 de locuri în Ungaria, dintre cele 4.000 reduse la nivel mondial, scrie Financial Times (FT) pe blogul beyondbrics în ediţia de miercuri.
''Prin schimbările planificate, fabricile noastre din Komárom, Reynosa şi Salo vor continua să joace un rol important, deservind clienţii noştri de smartphone-uri. Ele ne asigură abilitatea unică atât de a oferi personalizare cât şi de a fi mai receptivi la nevoile clienţilor. Mutarea asamblării în Asia vizează îmbunătăţirea timpului nostru pe piaţă. Lucrând mai strâns cu furnizorii noştri, credem că vom fi capabili să introducem inovaţii pe piaţă mai rapid iar în final să fim mai competitivi. Recunoştem că schimbările planificate sunt dificile pentru lucrătorii noştri şi ne angajăm să sprijinim personalul şi comunităţile locale în timpul tranziţiei'', a declarat Niklas Savander, vicepreşedintele executiv al Nokia.
Este puţin stânjenitor atât pentru finlandezi, care vor să construiască relaţii bune cu guvernele-gazdă, cât şi pentru Orban, care se luptă pentru a restabili bunul renume al Ungariei printre investitorii internaţionali. Este totodată un indiciu al dificultăţilor crescânde cu care se confruntă economiile est-europene orientate spre export, în competiţia cu Asia de Est.
Nokia supusă puternic presiunii - acţiunile ei au scăzut cu 53% în 12 luni - va înceta fabricarea de celulare în Ungaria, Mexic şi Finlanda şi va focaliza munca din aceste fabrici pentru ajustări finale la telefoanele finite. Între timp, fabricarea de celulare se va muta în fabrici Nokia din Beijing şi Masan, în Coreea de Sud.
Reducerile de locuri de muncă survin în contextul celor 14.500 pe care grupul le-a anunţat de când Nokia a semnat un parteneriat cu Microsoft anul trecut, ca răspuns la o pierdere a cotei de piaţă pentru smartphone-uri în favoarea grupului american Apple. Primele telefoane mobile Nokia bazate pe software-ul Microsoft Lumia au fost realizate de o fabrică a furnizorului din Taiwan.
La Komárom, în nord-vestul Ungariei, se vor desfiinţa 2.300 de locuri de muncă, 700 se vor desfiinţa la Reynosa, în Mexic şi 1.000 la Salo, în Finlanda, la cea mai veche fabrică a Nokia. Europa de Est a suferit de asemenea reduceri anul trecut, când Nokia a închis o fabrică de lângă Cluj-Napoca, în nord-vestul României, care de abia fusese deschisă în 2008. S-au pierdut 3.500 de locuri de muncă.
Reducerea statului de plată al Nokia la Komárom va creşte presiunile în oraşul de la graniţa cu Slovacia, pe Dunăre. La Komárom, de partea ungară a Dunării, locuiesc circa 20.000 de persoane, în timp ce oraşul Komárno din Slovacia are 40.000 de locuitori.
Aflată la jumătatea drumului între Budapesta şi Bratislava, nu departe de Viena, locaţia Nokia este situată într-o regiune dezvoltată economic, care a atras mulţi investitori străini. Cu toate acestea, de la declanşarea crizei în 2008, investiţiile străine în Ungaria au scăzut.
''Cred că este o pierdere reală pentru oraş. Taxele locale cu care Nokia contribuie la bugetul municipalităţii sunt destul de mari. Pierderile de locuri de muncă înseamnă un mare pas înapoi. Şomajul va creşte. În noiembrie, numărul de şomeri înregistraţi era peste 1.700, ceva mai bine decât media ungară de puţin peste 11%, dar important într-un oraş de 20.000 de locuitori. Aceşti angajaţi sunt consumatori şi acest lucru va lovi afacerile şi întreprinzătorii de aici. Avem legături strânse cu Komarno, de partea slovacă. Unii slovaci, printre care şi etnici maghiari, vin aici să lucreze în parcul industrial unde se află şi Nokia'', a declarat pentru beyondbrics Tamás Szentesi, directorul hotelului Het Vezér şi un rezident de mult timp în Komárom.
În România, compania Robert Bosch din Germania, cel mai mare furnizor de piese auto din lume, intenţionează să investească aproximativ 77 de milioane de euro (101 milioane dolari), la Cluj, la fosta fabrică a Nokia, dar aceasta nu înseamnă că Komárom va găsi cu uşurinţă un investitor care să înlocuiască Nokia.
Toate acestea survin într-un moment dificil pentru Orban. El trebuie să revină asupra unor politici în contextul în care încearcă să obţină sprijin financiar de la UE şi FMI. Ultimul lucru de care are nevoie este ca o companie de profil înalt străină să îşi reducă prezenţa.
În discursul său, Orban a declarat că 'se bazează' pe companii ca Audi, Mercedes, Opel Bosch şi Nokia pentru a crea locuri de muncă sigure pentru unguri. Acum speră ca niciuna din restul să nu mai pregătească vreo surpriză neplăcută similară cu cea a Nokia, conchide FT.