Una dintre cele mai mari hidrocentrale din Spania va fi închisă din cauza secetei

Secetă în Spania. Cotele apelor au scăzut la barajul de la Mequinenza (Captură ecran)
Ana Ion
08.11.2022

Scăderea considerabilă a producţiei de energie regenerabilă forţează Spania să crească cererea de gaze naturale pentru a genera electricitate, într-un moment în care Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultima generaţie, informează ZeroHedge.

Producţia de energie hidroelectrică a Spaniei s-a înjumătăţit în acest an din cauza secetei, iar lucrurile s-ar putea înrăutăţi foarte mult, deoarece una dintre cele mai mari centrale hidroelectrice din ţară va fi închisă.

Bloomberg a relatat că instalaţia din Mequinenza, regiunea Aragon din nord-estul Spaniei, va opri producţia de energie hidroelectrică la jumătatea lunii noiembrie, după ce nivelul apei a fost cu 23% sub capacitate. Va fi prima dată când hidrocentrala se închide de când a fost construită în 1996.

În săptămâna de până la 1 noiembrie, Mequinenza a produs doar 6.221 gigawaţi-oră, funcţionând la aproximativ 27% din capacitatea totală. Potrivit calculelor Bloomberg, bazate pe datele Ministerului Mediului, nivelul apei din rezervor a atins cel mai scăzut nivel din 1995 încoace. Acest lucru înseamnă că nu există un debit de apă suficient pentru a porni turbinele centralei.

Producţia de energie hidroelectrică din Spania a scăzut cu 53% în acest an până în octombrie, potrivit operatorului de reţea Red Electrica Corporacion SA. Aşadar, atunci când temperaturile cresc şi seceta persistă, industria hidroenergetică este greu încercată.

În ceea ce priveşte alte surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană şi solară, nu există o producţie suficientă pentru a compensa pierderile din sectorul hidroenergetic, ceea ce înseamnă că Spania a crescut cererea de gaze naturale pentru producerea de energie.

Datele furnizate de operatorul de reţea Enagás SA arată că cererea de gaze naturale pentru generarea de electricitate a crescut cu 78% până în octombrie.

"O scădere abruptă a producţiei de energie regenerabilă determină ţara mediteraneană să apeleze la combustibilul fosil pentru a genera electricitate, într-un moment în care Europa se luptă cu o criză energetică fără precedent, după decizia Rusiei de a reduce furnizarea, care a împins preţurile la un nivel record", potrivit Bloomberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor