Un vulcan erupe în apropiere de capitala Islandei, într-un punct seismic fierbinte [VIDEO]

Vulcanul din apropierea capitalei Islandei, Reykjavik, a erupt
Vulcanul din apropierea capitalei Islandei, Reykjavik, a erupt (Youtube - captură ecran)

Un vulcan a erupt pe un munte din apropierea capitalei Islandei, Reykjavik, după câteva zile de creştere a activităţii seismice în zonă, a anunţat miercuri Biroul meteorologic islandez (IMO), informează Reuters.

Imaginile şi transmisiunile în direct ale televiziunilor locale de ştiri au arătat cum lava şi fumul ies dintr-o fisură în sol de pe versantul muntelui Fagradalsfjall, care anul trecut a erupt timp de şase luni.

Turiştii şi rezidenţii au fost sfătuiţi să evite zona din cauza gazelor toxice, deşi nu a existat niciun risc imediat de deteriorare a infrastructurii critice, a precizat într-o declaraţie Departamentul de protecţie civilă şi gestionare a situaţiilor de urgenţă.

A fost declarat "cod roşu" pentru a interzice avioanelor să survoleze zona, deşi au fost trimise elicoptere pentru a supraveghea situaţia, a declarat OMI pentru sursa citată.

Dacă se va confirma că focarul este similar cu fisurile observate anul trecut, alerta aviatică va fi probabil coborâtă la portocaliu, semnalând un pericol mai mic, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei.

"În prezent, nu au existat întreruperi ale zborurilor spre şi dinspre Islanda, iar coridoarele internaţionale de zbor rămân deschise", a declarat Ministerul de Externe al ţării într-o declaraţie.

Peninsula Reykjanes este un punct fierbinte vulcanic şi seismic, iar izbucnirea a avut loc la doar 25 km de Reykjavik şi la 15 km de aeroportul internaţional al naţiunii.

În martie anul trecut, fântâni de lavă au erupt spectaculos în zonă dintr-o fisură lungă de 500 până la 750 de metri, continuând până în septembrie şi atrăgând mii de islandezi şi turişti la faţa locului.

Spre deosebire de erupţia din 2010 a vulcanului Eyjafjallajokull, acoperit de gheaţă, care a întrerupt aproximativ 100.000 de zboruri şi a forţat sute de islandezi să îşi părăsească locuinţele, nu se aşteaptă ca această erupţie să arunce multă cenuşă sau fum în atmosferă.

Situată între plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda se confruntă frecvent cu cutremure şi are o activitate vulcanică ridicată, deoarece cele două plăci se deplasează în direcţii opuse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură