Un virus letal transmis de câinii domestici ameninţă felinele, unele din speciile cele mai rare
Unele din speciile cele mai rare de feline din lume sunt ameninţate de un virus letal transmis de câinii domestici, a avertizat un medic veterinar, citat luni de BBC. Potrivit lui John Lewis, director al asociaţiei Wildlife Vets International, tigrii din Indonezia sunt în pericol din cauza virusului răpciugii canine (CDV) .
Răpciuga canină a evoluat în ultimele decenii şi, acum, infectează nu doar cîinii, ci şi alte grupuri de animale. 'După alte ameninţări, precum pierderea sau degradarea habitatului şi braconajul, tigrii sunt ameninţaţi acum de această parvoviroză felină', este de părere expertul. El preconizează să lucreze cu colegii săi veterinari indonezieni pentru a dezvolta o strategie care să permită protejarea tigrilor de acest virus canin. CDV a fost descris prima dată la începutul secolului XX şi a fost citat printre posibilele cauze ale dispariţiei tigrului de Tasmania.
În urmă cu 30-40 de ani, era un virus care infecta doar câinii, însă acum a evoluat şi s-a extins şi la speciile sălbatice, explică Lewisy. Primul caz documentat al prezenţei acestui virus la marile feline datează de la mijlocul deceniului 1990, în regiunea Serengeti, din Africa, când 30% dintre lei au murit de această boală transmisă de câinii dintr-un sat din apropierea rezervaţiei. 'În anul 2000, şi în Extremul Orient al Rusiei s-a raportat un comportament ciudat la unele feline, care au fost văzute în apropierea aşezărilor omeneşti', povesteşte expertul.
Totuşi, tigrii par să fi dezvoltat o anumită rezistenţă la acest virus, care este însă letal pentru alte feline. Potrivit medicului veterinar Lewis, simptomele se manifestă sub diferite forme: 'Unele (animale) mor din cauza problemelor respiratorii, precum pneumonia. Altele prezintă probleme neurologice, care explică apropierea lor de aşezările omeneşti, şi convulsii'. Există mii de cazuri de răpciugă la câinii din sate, iar un tigru poate ataca şi mânca un animal infectat, luând astfel boala.
După ce s-a descoperit că principala cauză a infecţiei cu CDV la tigri este contactul cu câinii purtători ai virusului, doctorul Lewis spune că trebuie efectuate mai multe teste pe ţesutul cerebral al felinelor. În septembrie, va avea loc, în Sumatra, o reuniune la care vor participa toţi veterinari din toate regiunile care sunt în contact cu tigrii. 'Obiectivul este de a dezbate care sunt mostrele ce trebuie prelevate de la aceşti tigri şi care vor ajuta la stabilirea diagnosticului', spune el.
Se va discuta şi ce fel de mostre trebuie prelevate de la populaţia canină precum şi locul unde vor fi trimise aceste mostre pentru a se efectua testele de laborator. Aceste operaţiuni îi vor ajuta pe experţi să pună la punct o strategie pentru a contracara acest flagel care începe să decimeze populaţia de feline. 'Un lucru care nu va fi deloc uşor', conchide expertul.