Un subiect intens discutat în campania electorală din SUA este averea lui Romney
alte articole
S-a intensificat presiunea asupra candidatului republican Mitt Romney de către echipa de campanie a preşedintelui american Barack Obama , în legătură cu presupusele conturi pe care le are acesta din urmă în străinătate.
Vicepreşedintele Joe Biden a lansat un atac la persoană vizându-l pe Romney, căuia i-a cerut să prezinte toate documentele privind taxele plătite.
În replică, Romney a spus că Obama încearcă doar să distragă atenţia de la problema locurilor de muncă.
Potrivit unui sondaj dat publicităţii recent, cei doi sunt aproape la egalitate, cu circa 47% din intenţiile de vot, cu patru luni înainte de alegeri.
Într-un clip postat pe YouTube, echipa electorală a lui Obama întreabă: "Cât timp poate să ascundă Romney informaţii în legătură cu investiţiile sale în paradisuri fiscale din străinătate? Şi de ce o face?".
Marţi, Biden a declarat într-un discurs rostit în faţa liderilor comunităţii latino-americane din Las Vegas: "(Romney - n.r.) vrea ca voi să vă arătaţi documentele, dar el nu ni le arată pe ale lui".
Este vorba de o linie de atac vizând, pe de o parte, chestiunile financiare ale lui Romney, iar pe de alta susţinerea faţă de o lege impusă în statul Arizona, care permite poliţiei să verifice statutul oricărei persoane oprite pe stradă.
Vicepreşedintele american îi cere candidatului republican să urmeze exemplul tatălui său, George Romney, care a prezentat documente fiscale pe ultimii 20 de ani atunci când a candidat la preşedinţie, în 1968.
În replică, Romney îl acuză pe Obama de "atac la persoană nefondat".
Într-un interviu acordat Radio Iowa, Romney a spus în legătură cu conturile sale: "Nu le administrez eu. Nici măcar nu ştiu unde sunt. Administratorul respectă toate legile americane". "Toate taxele sunt plătite, aşa cum este corect. Toate au fost transmise guvernului. Nu este nimic ascuns", a adăugat el.
Magnatul republican, a căui avere s-ar ridica la 250 de milioane de dolari, potrivit unor estimări, a dat publicităţii documentele financiare pe un singur an, 2010, şi o estimare pentru 2011. Potrivit acestor documente, Romney are cel puţin şase conturi în Insulele Cayman, în valoare de până la 32 de milioane de dolari.
Sugerând că fostul guvernator de Massachusetts a recurs la artificii fiscale, democraţii speră să îl prezinte ca pe o persoană care nu se poate raporta la americanii de rând, explică BBC.
Obama, care a prezentat documentele financiare pe şapte ani în timpul campaniei din 2008, a declarat luni, într-un interviu: "Cred că este foarte important ca, atunci când candidezi pentru preşedinţie, poporul american să ştie cine eşti, ce ai făcut şi să fii o carte deschisă".
Între timp, rivalii se contrazic în continuare cu reducerile de taxe impuse în timpul mandatului lui George W. Bush, care vor expira la sfârşitul anului. Obama vrea ca măsura să fie prelungită pentru cei care câştigă mai puţin de 250.000 de dolari pe an, dar nu şi pentru restul. În timp ce republicanii cer prelungirea pentru toată lumea.