SUA rămân fără un candidat de centru
Mulţi americani se plâng de bipartidismul sistemului lor politic, dar nici nu fac un pas hotărât pentru a-l depăşi. Încercarea cea mai îndrăzneaţă de a promova de la bază un candidat alternativ de centru s-a dus pe apa sâmbetei. Organizaţia Americans Elect, care de doi ani promovează o candidatură care să se erijeze în vocea unui număr tot mai mare de persoane ce se declară independente (de la 29% în 2000 la 37% în 2011, potrivit Pew Research Center), şi-a dat drept încheiată campania, notează miercuri ziarul ABC.
După o investiţie de 35 de milioane de dolari pentru promovarea acestei idei pe Internet, niciunul dintre aspiranţii care au fost lansaţi în baza acestei plataforme (care nu este partid) nu a reuşit să întrunească cele 10.000 de voturi pe care organizaţia le-a stabilit ca prag minim pentru 'a unge' un candidat. Cel mai bine plasat a fost Buddy Roemer, fost guvernator de Louisiana, dar care nu a reuşit să strângă mai mult de 6.000 de voturi.
Demersurile organizaţiei Americans Elect, promovată de filantropul Peter Ackerman, au dus la câştigarea dreptului de a include pe buletinele de vot pentru alegerile prezidenţiale circa 30 de state, multe dintre ele decisive. Dar a lipsit un candidat care să suscite interesul. 'A fost o chestiune de candidaţi. Noi am pus platforma, tehnologia şi accesul la buletinele de vot', a declarat purtătoarea de cuvânt, Ileana Wachtel. Ideea beneficia de sprijinul unor personalităţi renumite, precum diplomatul John Negroponte şi Michael Eisner, fost director în compania Disney, dar nu a reuşit să atragă nici măcar personajele animate.
Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, poate unicul cu posibilităţi reale de a deschide o breşă între Barack Obama şi Mitt Romney, a declinat oferta lui Americans Elect. Poate că nu ar fi întrunit 27% din voturi obţinut de fostul preşedinte Theodore Roosevelt, când în 1912 s-a prezentat împotriva propriului partid republican şi s-a clasat pe locul doi după democratul Woodrow Wilson, dar ar fi putut depăşi 19% obţinut de Ross Perot, în 1992, când l-a împiedicat pe Bush tatăl să câştige un nou mandat.
Eşecul lui Americans Elect arată, de fapt, că sistemul bipartidist nu este atât de constestat cum se credea. Conştientă de acest lucru, organizaţia a lansat o platformă care nu a vizat crearea unui partid propriu, pentru a nu limita potenţialul unui electorat care ar putea găsi un candidat pe măsură (terţe partide au un succes şi mai limitat, vezi cazul Partidului Libertarian). Dar realitatea a fost contrazisă şi de mitul existenţei acelor alegători independenţi.
Ceea ce afectează de fapt sistemului american este lipsa unui bipartizanism': acea radicalizare tot mai mare a republicanilor şi a democraţilor, care blochează Congresul. Un fenomen tratat de o serie întreagă de cărţi publicate recent, din paginile cărora se sugerează o extincţie a moderaţilor în rândul republicanilor şi care avertizează că situaţia de confruntare între cele două tabere este 'It's Even Worse Than It Looks', cum arată în cartea lor autorii, Thomas Mann şi Norman Ornstein.