Un presupus atac chimic ucide 25 de persoane în nordul Siriei
alte articole
Guvernul Siriei şi rebelii s-au acuzat reciproc de lansarea unui atac chimic cu urmări mortale în apropierea oraşului nordic Alep, marţi, potrivit unui raport Reuters.
Acesta ar reprezenta prima utilizare a armelor chimice în războiul civil de doi ani.
Preşedintele SUA, Barack Obama, care s-a opus unei intervenţii militare în Siria, l-a avertizat pe preşedintele Bashar al-Assad că orice utilizare a armelor chimice ar fi o "limită ce nu trebuie trecută". Nu a existat, totuşi, nicio informaţie că rebelii ar deţine astfel de arme.
Televiziunea de stat din Siria a declarat că rebelii au lansat o rachetă care conţinea agenţi chimici şi care a ucis 25 de persoane şi a rănit alte zeci de persoane. Observatorul Sirian pro-opoziţie pentru Drepturile Omului care monitorizează conflictul a spus că 16 soldaţi au fost printre cei ucişi.
Cea mai renumită utilizare de arme chimice în Orientul Mijlociu, din istoria recentă, a fost în oraşul kurd Halabja din Irak, unde circa 5.000 de oameni au murit într-un atac cu gaz otrăvitor ordonat de fostul preşedinte irakian Saddam Hussein, acum 25 de ani.
Niciun guvern occidental sau organizaţie internaţională nu a confirmat un atac chimic în Siria, dar Rusia, un aliat al Damascului, a acuzat rebelii că au efectuat o astfel de lovitură.
Statele Unite ale Americii au declarat că nu au nicio dovadă care să susţină acuzaţiile că rebelii au folosit arme chimice.
Un fotograf Reuters a declarat că victimele pe care le-a vizitat în spitalele din Alep sufereau de probleme respiratorii, oamenii susţinând că au simţit un miros de clor după atac.
"Am văzut mai multe femei şi copii", a afirmat fotograful, care nu va fi numit pentru propria lui siguranţă.
El a citat victimele de la spitalul Universităţii din Alep şi de la spitalul Al-Rajaa care au relatat că oamenii mureau pe străzi şi în casele lor.