Un presupus atac chimic ucide 25 de persoane în nordul Siriei

Guvernul Siriei şi rebelii s-au acuzat reciproc de lansarea unui atac chimic mortal în apropierea oraşului nordic Alep, marţi, potrivit unui raport Reuters.
Oraşul Alep, Siria, aproape distrus de bombardamente, 12 ianuarie 2013 (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.03.2013

Guvernul Siriei şi rebelii s-au acuzat reciproc de lansarea unui atac chimic cu urmări mortale în apropierea oraşului nordic Alep, marţi, potrivit unui raport Reuters.

Acesta ar reprezenta prima utilizare a armelor chimice în războiul civil de doi ani.

Preşedintele SUA, Barack Obama, care s-a opus unei intervenţii militare în Siria, l-a avertizat pe preşedintele Bashar al-Assad că orice utilizare a armelor chimice ar fi o "limită ce nu trebuie trecută". Nu a existat, totuşi, nicio informaţie că rebelii ar deţine astfel de arme.

Televiziunea de stat din Siria a declarat că rebelii au lansat o rachetă care conţinea agenţi chimici şi care a ucis 25 de persoane şi a rănit alte zeci de persoane. Observatorul Sirian pro-opoziţie pentru Drepturile Omului care monitorizează conflictul a spus că 16 soldaţi au fost printre cei ucişi.

Cea mai renumită utilizare de arme chimice în Orientul Mijlociu, din istoria recentă, a fost în oraşul kurd Halabja din Irak, unde circa 5.000 de oameni au murit într-un atac cu gaz otrăvitor ordonat de fostul preşedinte irakian Saddam Hussein, acum 25 de ani.

Niciun guvern occidental sau organizaţie internaţională nu a confirmat un atac chimic în Siria, dar Rusia, un aliat al Damascului, a acuzat rebelii că au efectuat o astfel de lovitură.

Statele Unite ale Americii au declarat că nu au nicio dovadă care să susţină acuzaţiile că rebelii au folosit arme chimice.

Un fotograf Reuters a declarat că victimele pe care le-a vizitat în spitalele din Alep sufereau de probleme respiratorii, oamenii susţinând că au simţit un miros de clor după atac.

"Am văzut mai multe femei şi copii", a afirmat fotograful, care nu va fi numit pentru propria lui siguranţă.

El a citat victimele de la spitalul Universităţii din Alep şi de la spitalul Al-Rajaa care au relatat că oamenii mureau pe străzi şi în casele lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor